Наші котики перемагають: комедія про добровольців та «iхтамнєтiв» збирає аншлаги по всій Україні

31.01.2020
Наші котики перемагають: комедія про добровольців та «iхтамнєтiв» збирає аншлаги по всій Україні

Гумор про АТО? Хіба можна сміятися, коли вбито тисячі людей і продовжують гинути українські захисники?
 
«Ми на фронті завжди жартували. Особливо над ворогом. Бо гумор — це найкращі ліки проти того жаху та біди, що несе війна», — каже актор Дмитро Тубольцев.
 
У нього є досвід добровольця, тому йому в якихось моментах було простіше зіграти у «Наших котиках», першій у вітчизняному кінематографі неполіткоректній комедії, яка вийшла у прокат 30 січня у близько 200 кінозалах.
 
Аншлагові допрем’єрні покази уже пройшли у Луцьку, Одесі, Тернополі, Харкові, Києві. У першу чергу, це іронічна комедія для всіх вікових категорій. 
 
Про красунчика Гріна (львів’яни порівняли виконавця Станіслава Бжезінського з Бредом Піттом, тільки молодший), який хоче стати героєм і мліє навіть від розіграшу трохи старшого побратима, який імітує дзвінок президента.
 
Тим часом юнак не може відрізнити танк від БТРа. Утім його селфі стає доказом знищення ворожої бронетехніки. Філософ Літо, який влаштовує розіграш, — це Дмитро Тубольцев, він навіть у кадрах є у формі, в якій служив добровольцем. І насправді колега по акторському цеху Ірма Вітовська долучалася до його збору на російсько-українську війну. 
 
Найстарший із трійки новоприбулих добровольців на позицію «Капустина», яку частіше називають «Туалет», — Професор (Петро Микитюк). Він періодично тихенько наспівує «Пливе кача», і ця пісня стане йому, як виявиться, донеччанину, реквіємом у виконанні Літа... У фільмі три моменти, коли не всі  втримають сльози.
 
Основні події стрічки — 2014 рік, розпал гібридної війни Росії проти України. Трохи не з перших кадрів у цьому гротескному кіно — ПВВ: то у костюмі «матрьошки» у сні добровольця, то з екрана телевізора. «Ось тєлік, передають тільки сєпарські канали. Але то таке».
 
Представниця української преси у «Наших котиках» — молоденька Оля (Віра Климковецька), вихована на рафінованих «стандартах Бі-Бі-Сі», які, щоправда, розбиваються об реалії сепаратистів, яких більше цікавить камера за 7 тисяч і «порозважатися» з юнкою.
 
Одна з продюсерок стрічки Уляна Супрун — ексочільниця МОЗу розповідає, що, коли знімали у Чернігові сцени за участі акторів, схожих на чеченців, із сепаратиською символікою й зброєю, — містяни навіть поліцію викликали. Бо подумали, що організовується у них справжнє заворушення.
 
Містичну Смерть наші котики, хоч і з деякими втратами, перемагають. І ще на початку фільму заявлено, що для загалом ницого і боязливого ПВВ маячить Гаазький трибунал. Саркастично обіграні накази про перемир’я; згадується вирішальні дії у Мінському процесі Кучми, із запитанням «який нині рік?».
 
«Кіно провокативне — не лише для наших сусідів, а й для нас», — констатує виконавець так само комічної ролі капелана Ярослав Федорчук. 
 
Режисер Володимир Тихий розповідає, що проєкт «Наші котики» готували трохи більше 1,5 року. Хоча ідея зробити комедійний кінопродукт про АТО виникла ще 2015-го. Тоді навіть зняли кілька пілотних серій «Бліндажа», які можна знайти в інтернеті (не плутати з одно­йменним російським міні-серіалом 2012 року). Продюсерами фільму є Марко Супрун, Ігор Савиченко, Уляна Супрун і Степан Бандера — внук відомого тезки. «Наші Котики» (Lethal Kittens) планують показувати у США, Канаді та інших країнах.
 
Інтерв’ю з актором Станіславом Бжезінським читайте в «Україні молодій» 4 лютого. 
 
Валентина САМЧЕНКО