Гарна, як намальована: яким має бути макіяж і чи потрібен він взагалі

29.01.2020
Гарна, як намальована: яким має бути макіяж і чи потрібен він взагалі

«Косметика», з грецької — «мистецтво прикрашати». Слово «макіяж» виникло пізніше і походить із французького оригіналу maquillage — «прикрашати себе», в значенні наносити на шкіру різного виду косметику.
 
 
Зараз макіяж — це вже не просто косметика, це також моделювання, підправлення форми і кольору обличчя, досягнення візуального ефекту пластичних операцій.
 
 
Ідея макіяжу — вміти підкреслити привабливі риси обличчя делікатно — він повинен бути природним, майже непомітним. 
 
 
Від чого залежить інтенсивність? 
 
Макіяж залежить від: пори року, часу доби (ранок, день, вечір), від свого призначення. Він вимагає повної гармонії з усім зовнішнім виглядом, з одягом, аксесуарами, манікюром. Найчастіше виділяють денний (повсякденний) і вечірній (урочистий) макіяж.
 
За колірною гамою його розділяють на «теплий» (переважання жовтих, зелених, коричневих і бежевих відтінків) і «холодний» (рожеві, сірі, сині і фіолетові відтінки). Тон в основному визначається формою обличчя, кольором волосся і шкіри.
 
Людина може виглядати зовсім інакше, якщо знатиме кілька хитрощів. Правильно підібраний колір і вид макіяжу дасть можливість підкреслити риси обличчя і приховає недоліки. 
 
Яким буває мейкап?
 
Найбільш відомими різновидами макіяжу вважається вечірній і денний. Залежно від підстав та часу доби жінки користуються різною технікою. Денний макіяж — це легкий, світлий образ, який підійде для роботи, навчання, буденних справ або офіційних зустрічей.
 
Основні правила денного макіяжу:
 
1. Не перевантажуйте образ — виділяти варто щось одне. Якщо вирішили підвести очі стрілкою, то якравою помадою вже не користуйтесь і навпаки.
2. Обирайте природні відтінки косметики — кольори максимально близькі до натуральних, так званий nude makeup. Якщо буде майже непомітно, що ви нафарбовані, — вам вдалося.
3. Цей вид розрахований на денне освітлення, тому кольори підбираються помірні. Головний акцент тут зосереджений на губах і очах. Візажисти радять приглушені і нейтральні барви при нанесенні косметики.
 
Для денного типу спочатку на шкіру наноситься денний крем і легка тональна основа/пудра під колір шкіри. Для овального обличчя або блідої шкіри варто розподілити невелику кількість рум’ян на вилицi й розтушувати.
 
Дівчатам зі світлими очима актуально трохи затемнити верхню повіку. Для темних очей навпаки — світлі тіні і невелика кількість підводки. Блиск для губ і помада не дуже яскравих відтінків.
 
 
Значно більше свободи при використанні вечірнього макіяжу — акцент на очі та на губи. Вечірній макіяж супроводжує вечірки, концерти, святкові заходи, урочисті події тощо.
 
1. Доречно комбінувати теплі й холодні тони. 
2. Підкреслити губи варто темними матовими помадами — колір вина зараз досить актуальний.
3. Тональну основу варто підбирати трохи світлішу, ніж колір шкіри.
4. Тіні і стрілки бажані, але слід дотримуватись розумних меж. Техніка smoky eyes — актуальна. 
 
Головна особливість при виконанні такого макіяжу — це плавний перехід темного кольору в світлий. Застосовувати чорні тіні не варто власницям світлого типу шкіри.
 
Дівчата зі смаглявим відтінком можуть вибирати тіні темнішими, а власниці світлого тону шкіри — колірну гаму світлішою. Ефект димки буде виглядати на обличчі виразніше, якщо косметика на губах — у мінімальній кількості.
 
Послідовність дій для майбутньої «королеви вечірки» 
 
Для такого макіяжу спочатку наноситься основа, а потім консилер. Консилер використовуємо, щоб відкрити погляд. Основа у вигляді бежевих або персикових тіней наноситься на верхню повіку. Потім малюємо стрілки та обережно обводимо олівцем контур губ.
 
Виділяють ще ретро-стиль (яскраві губи, родимка, густі вії, образ Мерилін Монро), «вамп» (сильно розтушовані чорні стрілки, яскраво виділені олівцем очі, притушений бордо для губ), «чикаго» (довгі вії, яскраві губи, темно-сірі або чорні тіні підкреслюють образ і наносяться аж до брів, губи обводяться яскраво-червоною помадою у формі серця. Брови важливо зробити тонкими і чітко їх визначити).
 
Є певні «родзинки» в косметиці: 
 
1. Рум’яна і хайлайтер висвітлюють та легко підсвічують певні зони обличчя. Кольору шампань і сріблястий хайлайтер — під світлу шкіру. Золотисті і бронзові відтінки — для смаглявої особи. Під оливковий і жовтуватий колір шкіри — персик. Дівчатам зі світлою шкірою варто вибрати рожево-персиковий тон. Пурпурний, нейтральний сірий і холодний рожевий колір — для оливкової шкіри. 
 
2. Тіні. Потрібно врахувати, що дівчатам зі світлими очима підбирати теплі тони (зелений, коричневий, персиковий); для темних очей — холодна колірна гама (сливовий, темно-зелений і синій); жінкам із карими (зеленими) очима підійде охра, золото, персик і бронза. 
 
3. Помада або блиск. Дівчатам варто надати перевагу нейтральним (бежевим) і світлим блискам або помадам. У 30 років підкреслити молодість і сяйво шкіри дозволить атласна або сатинова текстура. У віці 45+ краще відмовитися від перламутру і зупинити вибір на класичних тонах (слива, вишня).
 
Проте завжди варто пам’ятати, що макіяж — це доповнення. Найважливіше, як ви почуваєтеся, і неважливо — з макіяжем чи без нього. 
 
Марія ШИЙКО