Готовність номер один: українська біатлонна збірна з оптимізмом готується до ЧМ-2020

29.01.2020
Готовність номер один: українська біатлонна збірна з оптимізмом готується до ЧМ-2020

До планетарного форуму в Антхольц-Антерсельві Дмитро Підручний готується в статусі чинного чемпіона світу. (Фото з сайта unian.net.)

На шостому етапі Кубка світу, котрий проходив у словенській Поклюці, зі змішаною естафетною командою України стався казус.
 
 
Через помилку досвідченої Олени Підгрушної на заключному в перегонах вогневому рубежі, де вона порушила правила безпечного поводження на стрільбищі, «синьо-жовта» збірна отримала дискваліфікацію.
 
 
А разом iз нею недорахувалася важливих залікових очок в Кубку націй.
 
І нехай у гонці українська четвірка йшла загалом на скромний, десятий, результат, близько сотні залікових балів вистачило б нашій чоловічій збірній, аби залишитися на незвично високій п’ятій позиції у КН.
 
Як відомо, збірні, котрі завершують сезон у «топ-5», отримують право заявляти на майбутні старти в Кубку світу максимальну квоту з шести спортсменів.
 
Після прикрої осічки Підгрушної, за котру вона після гонки в усіх попросила вибачення, шанси українських біатлоністів на високий фініш у Кубку націй-2019/2020 значно впали. Водночас президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак наголошує, що завдання перед хлопцями бути в першій «п’ятірці» ніхто й не ставив.
 
«На сьогодні нас цілком влаштовує місце з шостого до дев’ятого, котре дозволить зберегти поточну квоту в п’ять осіб. Нині українська чоловіча збірна в заліку КН опустилася з п’ятого на сьоме місце. При цьому жіноча збірна України в аналогічному протоколі перебуває на восьмому щаблі, підтверджуючи таким чином не надто високий рівень своїх здобутків у поточному сезоні.
 
Зауважимо, що етап КС у Поклюці, як і чотири попередні, українські збірники завершили без медалей. Очільник ФБУ пояснює, що січень — особливо проблемний місяць у календарі вітчизняних біатлоністів.
 
«Щоразу в перший місяць року маємо головний біль, але до старту чемпіонату світу команда підходить у значно кращому стані», — наголошує Володимир Бринзак.
 
Президент федерації сподівається, що на планетарному форумі в Антхольц-Антерсельві, котрий проходитиме 13-23 лютого, боротимуться за медалі наші естафетні команди (класична та одиночна).
 
Зберігається також надія й на успішний виступ збірників в особистих перегонах. Володимир Бринзак сподівається, що в Антхольці тренерам української команди удасться досягти результату, на кшталт того, коли минулого року в Остерсунді Дмитро Підручний у гонці переслідування сенсаційно виборов «золото» чемпіонату світу.
 
При цьому, як пояснює очільник вітчизняного біатлонного господарства, в останні перед стартом ЧС тижні підготовки у тренерському штабі розмірковуватимуть над новою конфігурацією чоловічої естафетної команди, адже минулі старти виявили слабкі місця у четвірці.
 
А от у жіночій естафеті ставка, не виключено, буде зроблена на перевірених бійців із «золотого» олімпійського квартету Сочі-2014, котрі в поточному сезоні продемонстрували високий рівень готовності.
 
Молодій Анастасії Меркушиній хочуть довірити місце в одиночному «міксті». Водночас на ексбілоруску Дар’ю Блашко, з появою котрої в першій команді очікували на підсилення конкуренції, в таборі «синьо-жовтих» наразі не розраховують. Володимир Бринзак каже, що після Нового року результати новачка різко впали, відтак на чемпіонат світу Блашко взагалі не поїде.
 
Натомість для решти збірників уже незабаром розпочинається цілеспрямована підготовка до ЧС. Першочерговий акцент робитиметься на гірську акліматизацію та психологічну стійкість.