Дружитимуть областями: Черкащина та Херсонщина підписали угоду про співпрацю

28.01.2020
Черкаська обласна державна адміністрація підписала угоду про співпрацю з Херсонською, а голови ОДА Роман Боднар та Юрій Гусєв обговорили конкретні напрямки співробітництва. Про це «Україні молодій» повідомили в Черкаській ОДА.
«Однією з перспективних для розвитку співробітництва між Черкаською та Херсонською областями, завдяки природним багат-
ствам та культурно-історичній спадщині, є галузь туризму. Наші регіони різні за своєю географічною та економічною структурою, але вони спільні у своїй меті, у прагненні бути ефективними, успішними», — прокоментував мету підписання угоди голова Черкаської ОДА Роман Боднар.
За його словами, вже до Шевченківських днів планують запустити «потяги дружби» і сформувати групи дітей із Черкащини та Херсонщини для туристичних, освітніх візитів. Улітку на Чорноморських іграх чекатимуть черкащан. «Підписання цієї угоди для нас означає, що ми «зшиваємо» Україну і робимо Черкащину і Херсонщину ближчими. Це стосується туризму, культури, освіти, економіки. Ми вже працюємо над тим, щоб реалізувати цю угоду через конкретні заходи і проєкти», — додає голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв.
До речі, Черкащина нині працює над розробкою бренду регіону і у сфері брендингу ознайомлювалася з досвідом Херсонської ОДА. Також є перспективи співпраці двох областей і в роботі по річковому судноплавству. У перспективі, після відновлення Черкаського аеропорту, розвиватимуть напрямок малої авіації, співпрацюватимуть в оздоровленні на морі дітей з інвалідністю, чорнобильців, учасників АТО.
Як зауважила директорка Агенції регіонального розвитку Черкащини Любов Ропало, є низка ідей для розвитку і поглиблення економічної інтеграції двох регіонів. «Є ідея розробки та реалізації міжрегіональних проєктів із популяризації локального продукту, внутрішнього туризму, зокрема гастротуризму. У Херсонській області вирощують мідії, чорноморські устриці, а у нас, на Черкащині, набирає обертів вирощування равликів. І варто ще цього року провести кілька міжрегіональних форумів з обміну досвідом із розвитку об’єднаних громад», — наголошує пані Любов.
Нагадаємо, що Черкащина вже має чотирирічний позитивний досвід міжрегіонального партнерства з Тернопільською ОДА. Дві області досить успішно співпрацюють у сфері розвитку малого та середнього підприємництва. У партнерстві залучили Програму USAID «Лідерство в економічному врядуванні» до створення регіональної Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Черкаської області на 2017—2020 роки та Програми реалізації цієї Стратегії.
Також Черкаська та Тернопільська області є пілотними регіонами-учасниками проєкту Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Офісу розвитку малого та середнього підприємництва (SMEDO) щодо функціонування мережі Інформаційних пунктів підприємця (ІПП). У рамках цього проєкту торік у грудні в Золотоноші, Шполі та селі Білозір’я Черкаського району на базі Центрів надання адміністративних послуг відкрито інформаційні пункти підприємця, які стали консультаційними пунктами, де можна отримати інформацію щодо започаткування та розвитку власної справи.