Мова, патріотизм та вектор розвитку країни: українці розповіли, чого хочуть

24.01.2020
Що таке патріотизм та чи є українська мова важливим атрибутом незалежності?
 
 
Ці та інші питання соціологи поставили українцям напередодні Дня Соборності України.
 
 
На думку наших громадян, основними складовими патріотизму є любов до своєї країни.
 
 
Понад 80% опитаних заявили, що саме в цьому і проявляється патріотизм. Друге місце посіла відповідь — готовність захищати свою країну, якщо треба — зі зброєю, потім виховання у дітей любові та поваги до своєї країни, дотримання всіх законів країни та знання її історії, культури.
 
Якщо ж територіально аналізувати це питання, то на Західній Україні до пріоритетів патріотизму було віднесено ще й спілкування державною мовою, так відповіли понад 60% опитаних. Натомість, наприклад, на сході України зазначили важливою таку складову, як повага до влади. 

Громадяни України чи СРСР?

Абсолютна більшість населення України, а це 75%, вважає себе насамперед громадянами України. Регіональну ідентифікацію, тобто належність до регіону, області, міста чи села, а не країни, як основну обрали значно менше — лише 16% респондентiв.
 
А ось у Східному регіоні 7% заявили, що вважають себе насамперед громадянами колишнього СРСР, а не України. У тому, що українська мова є важливим атрибутом незалежності України, згоден 81% громадян.
 
Але знову ж варто звернути увагу на територіальну приналежність українців. Наприклад, у Західному регіоні 95% вважають мову важливим атрибутом незалежності, у Центральному на 10% менше, Південному — 71%, а от у Східному — лише 64%. Так само абсолютна більшість українців згодна з тим, що всі керівники держави та державні службовці повинні у робочий час спілкуватися державною мовою. Більшість громадян, а саме 79% вважають, що в українських ЗМІ принаймні половина наповнення має бути українською мовою.
 
Щодо статусу російської мови, більшість українців вважає, що російська мова має вільно використовуватися у приватному житті, але українська залишається єдиною державною, статус російської мови як офіційної в окремих регіонах України підтримують 15%, а як другої державної, поряд з українською, — 12%.
 
Щодо цього питання громадська думка має суттєві регіональні відмінності: однозначно обстоюють українську як єдину державну в Західному регіоні 92%, де статус російської мови як офіційної в окремих регіонах підтримують лише 4%, а як другої державної — менше 1%.
 
Явно переважають прихильники української мови як єдиної державної й у Центральному регіоні — 77%, за статус російської як офіційної в регіонах там — 12% і як другої державної — лише 4%.
 
У Південному регіоні статус російської мови як мови повсякденного спілкування, за визнання української як єдиної державної, підтримує кожен другий, як офіційної в певних регіонах — 27% і як другої державної — 14%.
 
У Східному регіоні переважає підтримка російської мови як мови спілкування у повсякденному житті за визнання української як державної, але 24% обстоюють можливість російської мови як офіційної в регіонах, а 31% виступає за те, щоб російська мова стала другою державною.

Куди рухатися далі?

64% опитаних вважають, що головним інтеграційним напрямом України має бути вступ до ЄС, вступ до Євразійського економічного союзу обстоюють 13%, а кожен четвертий не має відповіді на це питання. Найбільше підтримують вступ України до ЄС в Західному регiонi — 90%.
 
На півдні та сході менше половини громадян підтримують членство в ЄС, а от кожен четвертий підтримує вступ до Євразійського економічного союзу, 33% на півдні та сході не знають, за яким вектором має рухатися Україна. 
 
Якщо ж порівнювати тенденції з попередніми роками, то після 2013 року зросла кількість громадян, які віддають перевагу членству в ЄС. Наприклад, у 2013 році Європейський Союз підтримували менше половини українців, а вже у грудні 2019 року підтримка зросла до 64%. Водночас різко зменшилася кількість прихильників вступу до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану — з 36% у 2013 року до 13% у грудні 2019 року. 

Де шукати безпеку? 

Більше половини населення вважає, що найкращим варіантом гарантування безпеки для України був би її вступ до НАТО — це найвищий відсоток за весь час проведення опитувань з часів незалежності України. Позаблоковий статус України підтримують 26%, а 6% вважають, що потрібний військовий союз з Росією та країнами СНД.