Херонські школярі виграли грант від ЄС в 12,5 тисячі євро на міні-завод з переробки пластику

24.01.2020
Херонські школярі виграли грант від ЄС в 12,5 тисячі євро на міні-завод з переробки пластику

Морю складно самому без людей позбутися бруду. (Фото з сайта fakty.com.ua.)

Сучасний мінізавод із переробки пластикових відходів запустять в одній із середньоосвітніх шкіл Херсона на гроші від спонсорів з Європи.
 
 
Саме так вирішили витратити близько 350 тисяч гривень учні, що входять до команди Zero Waste School при школі №32: очищати від пластику стануть морське узбережжя Херсонщини, адже проєкт так i називається «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря». 
 
 
Верстати для переробки відходів із пластику вже вибрані та попередньо схвалені до купівлі, залишилося знайти відповідне приміщення у Херсоні.
 
Цікаво, що до участі в конкурсі допускали винятково представників країн, що мають вихід до Чорного моря, яке вважається найбруднішим за кількістю пластику та забруднювачів, що входять до складу води.
 
Для херсонських учнів це стало справжнім подарунком, адже вже не перший рік вони дружно щоосені по закінченню туристичного сезону разом із дорослими прибирають узбережжя Чорного моря між Залізним Портом та Приморським.
 
Роботу над екологічними ініціативами у Херсоні веде команда з 18 школярів у віці від 12 до 14 років під керівництвом вчительки Ольги Демченко.
 
— Два роки тому наш директор запропонував нам узяти участь у конкурсі «Школи без сміття». Ми виконали його умови і ввійшли в число 50 шкіл, які виграли, — розповідає ідейний лідер херсонських школярів Ольга Демченко. — Отримали можливість поїхати до Києва на триденний тренінг, на якому виступали кращі спікери з цієї теми в Україні.
 
Після того, як дорослі запустять в роботу мінізавод із переробки пластику в Херсоні, дітям дістанеться роль помічників. Їхнє завдання — збирати кришечки, мити їх, сортувати за кольорами та подавати ідеї, що з них виготовити, а це можуть бути сумки, вази, лавки.
 
Або контейнери під різні види сміття у курортній зоні Херсонщини у вигляді морських мешканців iз метою заохочення туристів дотримуватися чистоти. Найбільш оригінальна пропозиція — виготовляти з переробленого пластику таблички для будинків — може стати сучасним брендом Херсона.
 
— Я вирішила, що просто зобов’язана зробити хоч щось невелике у своєму рідному Херсоні, щоб поліпшити екологічну ситуацію, — розповідає десятикласниця Даша Привалова. — Ми бачимо, що у світі та в Україні катастрофічна екологічна ситуація. Все йде до глобального потепління через те, що люди засмічують усе навколо.
 
Відзначимо, що команда Zero Waste School школярів у Херсоні раніше з успіхом реалізувала декілька перспективних екологічних проєктів у рідному місті: встановили при школі окремі контейнери для ПЕТ-пляшок, кришечок, паперу, а з 2020 року додатково запровадили тару для «тетрапаків» (це упаковки з-під соків) і стаканчиків з-під кави. 
 
З ініціативи дітей вдалося реалізувати медичний проєкт «Серце для херсонців», у рамках якого збирають пластикові кришечки для подальшої переробки і використання в кардиології.
 
Завдяки активній роботі дітей вже понад 50 кілограмів пластикових кришечок було зібрано та пущено на переробку.