Марнi сподiвання: чого очікувати від зустрічі Зеленського з Путіним в Ізраїлі

24.01.2020
Марнi сподiвання: чого очікувати від зустрічі Зеленського з Путіним в Ізраїлі

Зустріч в аеропорту. (Фото з сайта unian.ua.)

У четвер активний діловими міжнародними заходами тиждень для президента України Володимира Зеленського з Давосу перемістився в Ізраїль, на Всесвітній форум пам’яті Голокосту, присвячений 75-й річниці звільнення концтабору Аушвіц. 
 
У ході візиту заплановано зустріч Володимира Зеленського з президентом Ізраїлю Реувеном Ривліним, прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, спікером Кнессету Юлієм Едельштейном, представниками ділових кругів Ізраїлю і... президентом Росії Володимиром Путіним. 
 
Після оприлюдненої інформації пресслужба офісу президента повідомила, що зустріч Зеленського і Путіна в Ізраїлі поки що не запланована, якщо вона й відбудеться, то для обговорення подальшого обміну утримуваних в Росії українців, у тому числі й кримських татар. 
 
А от головний редактор радіостанції «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов у своєму Telegram-каналі переконливо повідомив, що в Ізраїлі під час заходів форуму пам’яті Голокосту таки відбудеться зустріч Зеленського й Путіна.
 
Помічник глави Кремля Юрій Ушаков заявив, що представники Володимира Зеленського просили його про зустріч з Володимиром Путіним на форумі в Ізраїлі. При цьому він зазначив, що, хоча така зустріч не виключена, вона навряд чи може бути тривалою.
 
«Запити надходили, у тому числі й від президента Зеленського. Ніхто нікому не відмовляв, але з урахуванням графіка тривалі контакти навряд чи можливі», — тримаючи зверхню марку Кремля, повідомив Ушаков.
 
Більш детальною в Україні була інформація на Telegram-каналі «Резидент».
 
«Наше джерело в ОП повідомило, що Андрій Єрмак майже узгодив деталі майбутнього обміну полоненими. Для цього Україні необхідно почати виконувати домовленості, досягнуті в Парижі, і Росія готова зробити крок у відповідь. Наше джерело в ОП повідомило, що зустріч між президентами України і Росії таки відбудеться в Ізраїлі. Незважаючи на риторику помічника Володимира Путіна про можливу зустрічі на ногах, зараз узгоджуються саме прямі переговори. Наша країна запросила дві години зустріч між лідерами. Від України питання курирує Андрій Єрмак», – йдеться у повідомленні.
 
Тим часом ізраїльський телеканал поцікавився планами щодо подальшого пошуку виходу зі стану війни в українського президента Володимира Зеленського. Той сказав, що вбачає вихід із ситуації за допомогою діалогу з російським президентом. Він також зазначив, що в пробуксовуванні мирного процесу Україна вбачає вину бойовиків, котрих підтримує Росія. За його словами, вирішення конфлікту потрібно не лише Україні.
 
«Я відчуваю, що це велика біда, котра назавжди залишить шрам між Україною і Росією. ... Я не бачу вирішення конфлікту без відновлення територіальної цілісності — повернення окремих районів Донбасу та анексованого Криму. Це прецедент серйозний для всього світу, що так можна. І це найстрашніше. Якщо це закінчиться для України так, що ми не повернемо наші території, то я впевнений, що це буде не останньою історією», — заявив Зеленський ізраїльському «9-му каналу».    
 
Однак застережливо прозвучали для президента Зеленського висловлювання народного депутата фракції «Європейська Солідарність» Ростислава Павленка щодо заяви президента України про необхідність забути минуле й зосередитись на  нейтральних цінностях — це небезпечно для майбутнього країни.
 
«Дуже мудрим є прислів’я: «Хто не пам’ятає минулого, той не має майбутнього». Треба пам’ятати тих, хто боровся за незалежність України, працював заради того, щоб наша країна встала й рухалась уперед. Саме тому є небезпечною теза про необхідність забути минуле й не шукати там героїв, а натомість акцентувати на чомусь нейтральному й безбарвному. Навпаки, треба пам’ятати тих, хто виборов Україну і, звісно, разом йти в майбутнє», — сказав народний депутат. 
 
Також напередодні візиту президента Володимира Зеленського в Ізраїль, на економічному форумі в Давосі, ще одним напутнім словом прозвучали слова громадського діяча, режисера Олега Сенцова, що політика «мир за будь-яку ціну» з Путіним не спрацює. Колишній бранець Кремля не вірить в ефективність політики президента Володимира Зеленського щодо примирення з Росією.
Він зазначив, що президент, котрий хоче миру за будь-яку ціну, — це саме те, чого хоче Путін. 
 
«Це слабка позиція. Зеленський думає, що можна домовитись. Путін жорстокий, його неможливо прихилити на свій бік. Тому або Зеленський не розуміє, що він робить. Або на щось сподівається. Але ця політика не спрацює. Було розведення військ, наприклад. Стрільби стало менше, але загиблих усе ще багато. Подивимось, що буде далі», — сказав Сенцов.
Декотрі українські експерти вважають таку зустріч помилкою.
 
А політолог Віталій Бала стверджує, що Зеленському взагалі не потрібно було їхати в Ізраїль у той час, коли там буде Путін. Так вчинили вірні союзники України — Польща, Естонія, Литва. 
За словами політолога, так Україна допомагає легітимізувати меседжі Кремля, що Росія — третя сторона, а в нас просто — «громадянський конфлікт».