Сенсаційний результат: «Донбас» програв удома середняку національного чемпіонату «Білому барсу»

24.01.2020
Сенсаційний результат: «Донбас» програв удома середняку національного чемпіонату «Білому барсу»

«Білий барс» уперше в клубній історії в гостях здолав «Донбас». (Фото з сайта uhl.ua.)

Останні чотири сезони чемпіоном України з хокею незмінно залишався «Донбас», хоча з кожним роком відстоювати чемпіонські позиції було йому все тяжче.
 
 
Користуючись великим досвідом проведення вирішальних матчів, «червоно-чорні» з видимою легкістю здобували перемоги над своїми конкурентами в «золотій» серії «плей-оф», хоча в регулярному чемпіонаті перевага донецького клубу виглядала менш переконливою.
 
 
«Кременчук» — саме той колектив, якому в суперництві з головним грандом вітчизняного хокею одного разу навіть вдалося виграти «регулярку».
 
 
У нинішньому сезоні представник Полтавщини близький до того, аби повторити свій успіх кількарічної давнини. Щоправда, до завершення регулярного чемпіонату України-2019/2020 ще 11 турів, упродовж яких турнірна таблиця може зазнати принципових змін, утім 12-очкова перевага кременчужан над найближчим опонентом — хороший фундамент для успішної кінцівки першого етапу турніру.
 
Цікаво, що конкурент, який iз другої позиції наполегливо дихає в спину лідеру чемпіонату, — зовсім не чинний чемпіон, «Донбас», якому впродовж тривалого часу ніяк не вдається залишити третю сходинку «табеля про ранги».
 
Хоча після гостьової перемоги підопічних Сергія Вітера над «Кременчуком» здалося, що у «червоно-чорних» з’явився необхідний потенціал для фінішного спурту.
 
Проте слідом за знаковим тріумфом над лідером турніру «Донбас» сенсаційно програв удома «Білому барсу», чого раніше в його історії не траплялося.
 
При цьому скромному середняку з Білої Церкви чинний чемпіон поступився з різницею в чотири шайби (3:7), що неабияк засмутило його наставника. «Що сталося з командою в першому періоді (господарі програли його з розгромним рахунком — 0:4) — я, певно, ще років десять не зможу пояснити», — зізнався головний тренер «Донбасу».
 
Слід визнати, що в минулі роки «червоно-чорні» періодично потрапляли в ігрове «піке», результатом чого ставала відставка очільника команди. Таким собі рятівником ситуації в ті часи ставав саме Вітер, якому вдавалося повертати команду на переможний чемпіонський шлях. 
 
Звісно, поразка «Білому барсу» додатково ускладнить перспективи «Донбасу» поборотися за перемогу в «регулярці». Проте, можливо, в команді Вітера вже не надто переймаються боротьбою за перемогу в регулярному чемпіонаті, акумулюючи сили на «плей-оф», який, слід визнати, від чинного чемпіона нікуди не дінеться.
 
Інша справа, що на вирішальний етап змагань «Донбас» вийде в «несіяному» статусі, проте цю прогалину Вітер та К° матимуть можливість компенсувати великим досвідом успішних чемпіонських баталій.
 
Проте й суперники донецького колективу не дрімають. Приміром, у матчі 29-го туру ЧУ проти харківського «Динамо» лідер національної першості з Кременчука встановив власний рекорд результативності в поточному турнірі, закинувши у ворота суперника 13 «сухих» шайб. Щоправда, головний тренер «Кременчука» Олександр Савицький після гри виглядав дещо збентеженим.
 
«Хотілося краще, але й так нормально. Результатом задоволений, однак ріст чемпіонату, команди й окремо взятого хокеїста дещо гальмується, коли такий рахунок. Краще, коли гра йде шайба в шайбу», — відзначив очільник кременчуцької команди.
 
Без сумніву, свого останнього слова в чемпіонаті ще не сказав чинний віцечемпіон — херсонський «Дніпро». Команда Дмитра Підгурського має потенціал і для лідерства в «регулярці» — певний час «дніпряни» навіть очолювали турнірну таблицю ЧУ-2019/2020.
 
От тільки якісь проблеми внутрішнього характеру, через які, до прикладу, 19 грудня минулого року в Херсоні просто не відбувся поєдинок «Дніпра» та «Кременчука», не дозволяють їм демон­струвати стабільно високий результат.