ВООЗ скликає термінове засідання через небезпеку глобального поширення нового коронавірусу

22.01.2020
ВООЗ скликає термінове засідання через небезпеку глобального поширення нового коронавірусу

Пасажири китайських аеропортів уже попереджені, що не варто легковажити своїм здоров’ям у громадських місцях.

У світі зростає занепокоєння з приводу можливої експансії нового виду коронавірусу, вперше зареєстрованого у грудні минулого року в китайському Ухані.
 
 
Вже є підтверджені випадки зараження у Таїланді, Японії та Південній Кореї.
 
 
Лише за минулі вихідні невідомим раніше коронавірусом у Китаї заразилися 139 людей. Із ним пов’язують смерті принаймні чотирьох людей.
 
 
Станом на вівторок, 21 січня, кількість заражених у Китаї лише за офіційними даними становила 218 людей. Проте експерти розповіли Бі-Бі-Сі, що реальна кількість інфікованих за попередніми розрахунками значно вища, ніж офіційні цифри, і може сягати 1700 людей.
 
До коронавірусів належить велика кількість вірусів, але лише шість iз них (з останнім — сім) здатні уражувати людину. Новий вірус викликає розвиток пневмонії. Спалах його попередньо пов’язують із ринком морепродуктів в Ухані, де також продавали живих тварин — буцімто саме від них і могли заразитися люди.
 
За оприлюдненими даними, всі інфіковані або жили в Ухані, або відвідували його під час подорожей. Ринок в Ухані, з яким асоціюють початок поширення вірусу, наразі закрито.
 
Китайська влада спочатку повідомляла, що випадків передачі хвороби від однієї людини до іншої зафіксовано не було. Але 21 грудня  була змушена підтвердити: вірус, про який iдеться, може передаватися від людини до людини, проінформувала китайська державна телекомпанія CCTV. Національна комісія з питань охорони здоров’я КНР засвідчила, що принаймні два випадки заражень сталися саме таким чином.
 
Китайський лідер Сі Дзиньпін заявив, що епідемію слід подолати в найстисліші терміни. У лютому громадяни Китаю відзначатимуть Новий рік, який супроводжується «періодом великої міграції», коли багато китайців повертаються до своїх рідних місць та родин. І це може посприяти стрімкому поширенню вірусу. 
 
Спочатку коронавірус сприйняли за звичайну пневмонію. Але пізніше з’ясувалося, що причиною захворювання став раніше невідомий вид тяжкого гострого респіраторного синдрому, який отримав назву коронавірусу типу SARS. Новий вірус викликає розвиток пневмонії. Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка й утруднене дихання.
 
У Всесвітній організації охорони здоров’я наразі не радять запроваджувати жодних обмежень на подорожі чи торгівлю і кажуть, що стежать за спалахом і перебувають на зв’язку з китайською владою.
 
На середу, 22 січня, заплановано термінове засідання комітету експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я. Вони обговорюватимуть, зокрема, чи може новий тип коронавірусу становити загрозу міжнародній безпеці.
 
Водночас стало відомо, що Сінгапур та Гонконг уже проводили обстеження авіапасажирів, які прилітали з Уханя, а влада США оголосила про намір проводити подібні заходи в аеропортах Сан-Франциско, Лос-Анджелеса та Нью-Йорка.
 
Окремі країни намагаються підготуватися, аби попередити поширення нового вірусу на своїх територіях, задіюючи власних епідеміологів. Заступник міністра охорони здоров’я Росії Олег Салагай повідомив учора у своєму Telegram-каналі, що російський експрес-тест на виявлення нового коронавірусу з Китаю буде готовий уже в лютому.Тест створять спеціалісти Центру стратегічного планування та управління медико-біологічними ризиками мінздраву РФ. 
 
У 2002-2003 роках ВООЗ уже реєструвала перший випадок пандемії (глобальної епідемії) вірусу SARS-CoV. Цей вірус був уперше виявлений у китайській провінції Гуандун, а потім поширився на більш ніж 30 країн світу. Під час тієї пандемії загинули 774 особи, з яких 349 — у Китаї та 299 — у Гонконзі.