«А тепер — Павловський!»

22.01.2020
«А тепер — Павловський!»

БТРи у Херсоні. (Фото з сайта opentv.media.)

Масштабні обшуки у фігурантів справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк у рамках спільної спецоперації СБУ і офісу генпрокурора провели правоохоронці у Херсоні на початку тижня. Окрім спецпризначенців застосовувалися навіть БТРи, якими перекривали периметри деяких будівель.
Керівником банди слідчі вважають колишнього помічника нардепа попередніх скликань Ігоря Павловського, в якого одразу після затримання нібито стався інсульт. Загалом слідчі оголосили підозру в причетності до злочинної організації Павловського дев’ятьом особам. Серед них найвідоміші фігуранти справи Гандзюк, в яких також провели обшуки: голова Херсонської облради Владислав Мангер, 
ексголова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, його ексзаступник Євген Рищук та інші.
Місцеві ЗМІ повідомляють, що під відпрацювання силовиків потрапили члени злочинного угруповання «Москалів», учасник якого Олексій Левін (Москаленко) перебуває у міжнародному розшуку як організатор нападу на Катерину Гандзюк.
Генпрокурор Руслан Рябошапка стверджує, що 35 обшуків у Херсоні було проведено саме для збору доказів проти злочинної організації Павловського.
«Йдеться про створення та участь у діяльності злочинної організації, яка займалася залякуванням, побиттям та знищенням майна наших громадян, зокрема і шляхом підпалу. Особу, яку підозрюють у створенні цієї організації (йдеться про Павловского. — Ред.), затримано, повідомлено про підозру. Зараз арештованого доставляють до одного iз судів Києва для обрання запобіжного заходу. Крім того, за місцем відбування покарання повідомлено про підозру у вчиненні ще одного злочину особі, яку вважають керівником групи осіб, що напали на Катерину 
Гандзюк», — повідомив пан Рябошапка.
І додав, що під час 
спецоперації розкрито два розбійнi напади, а в ході обшуків вилучено велику суму готівки та зброю. Утім генпрокурор не назвав прізвища підозрюваних у справі Гандзюк.
Служба безпеки України оприлюднила 
ві­део­запис щодо затримання Ігоря Павловського, який проходить як обвинувачений у справі Гандзюк. А голова СБУ Іван Баканов зазначив: «Розслідування справи вбивства Катерини Гандзюк — резонансне для суспільства, виклик для СБУ і дуже важливий маркер зміни в роботі системи особисто для мене. Це трагічна подія в історії нашої країни і величезне людське горе. Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб не тільки виконавці, а й замовники були притягнуті до відповідальності найближчим часом».
Зауважимо, що, з неофіційних джерел у правоохоронних органах відомо, одразу після затримання Павловського адвокати і лікарі намагалися захистити його від конвоювання до Печерського райсуду Києва, де прокурори проситимуть заарештувати його на два місяці. Проте, вже традиційно у таких випадках, Павловському нібито стало зле, і його забрала «швидка допомога». 
Нагадаємо, 31 липня 2018 року в Херсоні біля під’їзду нападник вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення iз сильними опіками, а за три місяці померла у столичній лікарні після багатьох операцій.
Поліція затримала п’ятьох підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В’ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук. У червні 2019 року всі виконавці нападу визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, після чого Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям. Утім організаторів і посередників вбивства Каті досі не покарано.