Агресора можна заспокоїти лише силою

22.01.2020
У понеділок, 20 січня, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на пресконференції висловив стурбованість: «Щодо Мінського процесу та обстрілів, ми, безумовно, стурбовані цим. Ми обговорювали це з новим чинним главою ОБСЄ, що це означає взагалі. Чи означає це повний зрив процесу або збіг багатьох факторів, які привели до зростання обстрілів». 
Тим часом Мирослав Гай, громадський діяч та офіцер резерву, звертає увагу, що «за Зеленського кількість бойових втрат українських воїнів за січень, у порівнянні з тим самим періодом за 2019 рік, зросла майже вдвічі. Січень 2019 року — шість загиблих воїнів від обстрілів, інші втрати були небойові (хвороби, суїцид, необережне поводження зі зброєю). Січень 2020 року ще не закінчився — десять загиблих від обстрілів i підривів на ворожих мінах. Ця страшна статистика наочно показує ціну капітуляції і позицію «просто перестать стрелять». Гай наголошує, що й у сiчнi минулого року також оголошували перемир’я та припинення вогню, але тодi ЗСУ проводили більш активні дії та жорстко відповідали на обстріли ворога, придушуючи його вогневу активність. Тоді російським найманцям треба було ризикувати, щоб заробити копійчину. Зараз ситуація помінялась і українське керівництво прийняло рішення йти на зближення з агресором та його умиротворення. Кількість загиблих та поранених унаслідок бойових зіткнень тим часом зросла. 
20 січня збройні формування Російської Федерації та їхні посіпаки 10 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями 120-міліметрових мінометів, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. У зоні контролю оперативно-тактичного угруповання «Схід» (Донецька область) обстріляні позиції наших захисників неподалік населених пунктів Павлопіль, Мар’їнка, Опитне, Водяне, Новотроїцьке. На Луганщині, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», ворожі обстріли зафіксовані поблизу Травневого, Луганського, Оріхового. 
У понеділок, 20 січня, внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, ще один отримав поранення. Стало відомо ім’я загиблого 19 січня. Молодший сержант 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Олександр Слободянюк загинув під час виконання бойового завдання. На Різдво, 7 січня, йому виповнилося 48 років. За інформацією командування бригади, воїн 22 роки життя віддав справі захисту народу України. Втім помста за загибель наших захисників не забарилася. Вчора ввечері медіа противника повідомили, що «в Донецку в своєму під’їзді був убитий заступник командира полку спецпризначення так званих внутрішніх військ Олексій Кривуля («Грін»). Кількома днями раніше, 9 січня, в Луганську застрелили Володимира Тимочкіна («Заката»), ополченця бригади «Призрак». Обидва на початку війни відзначалися особливою жорстокістю щодо цивільного населення та військовополонених.