Скільки Штепі потрібно для повного щастя

22.01.2020
Буремні події на Донбасі весною 2014 року змінили долю як України, так і українців і стали своєрідним індикатором, показавши, хто є хто. Однією з «героїнь» того часу стала очільниця Слов’янська Неля Штепа, яку українські правоохоронці затримали 11 липня 2014 року за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей та створення терористичної групи чи організації. Також її звинувачували у закликах до зміни меж території України, сприянні проведенню псевдореферендуму про відокремлення Донецької області від України, створенні умов для діяльності терористичних груп та організацій.
За ці дії Штепі загрожує довічне ув’язнення. Згодом вона пояснила, що закликала Путіна увійти в Слов’янськ під загрозою терористів, що в полоні у бойовиків її били, а інтерв’ю для російських видань зроблено «під дулом автомата».
Та найпарадоксальніше те, що ця пані примудрилася виграти справу в Європейському суді з прав людини проти України й цими днями отримала грошову компенсацію у розмірі 3 тис. 600 євро, про що ЄСПЛ ухвалив відповідне рішення ще 24 жовтня 2019 року. Нашу державу зобов’язали впродовж трьох місяців виплатити Штепі 2 тис. 600 євро як компенсацію за моральну шкоду та ще тисячу — за судові збори та витрати.
У Європейському суді вважають, що кримінальне провадження було занадто довгим (адже розглядається більш як п’ять років), визнавши порушення права Штепи на справедливий суд. Зауважимо, що пані Штепа мала дещо більші апетити і вимагала від України загалом 60 тис. 100 євро (21 тисячу 450 євро — судові витрати, 8 тис. 500 євро — в якості компенсації втраченої зарплатні та 30 тисяч євро — за моральну шкоду). Щоправда, цю вимогу європейська Феміда визнала надмірною, а претензії — необґрунтованими.
Адвокат «ексмерки» Олександр Шадрін зазначив, що зараз його підзахисна перебуває у Слов’янську та чекає на черговий виклик до суду в Харкові, наголосивши, що до рішення суду про запобіжний захід вона не повинна цілодобово перебувати вдома. При цьому він додав, що «Штепа не збирається їхати з України, любить країну і сподівається на справедливий суд». Він також поінформував, що 15 січня мало відбутися засідання Орджонікідзенського райсуду Харкова у справі його підзахисної, але адвокати не змогли прибути з поважних причин, і засідання перенесене на 10 годину 11 лютого.
Зазначимо, що з 12 червня 2018 року суд неодноразово переносив підготовче засідання і жодного разу воно не відбулося. Штепа майже три роки провела в Харківському СІЗО, перш ніж суд відправив її під домашній арешт. Водночас, на думку прокуратури, затримки в розгляді справи, пов’язані, в тому числі, зі зміною складу колегії суддів, зміною підсудності, а також неявкою адвокатів і підсудної.
Прикро, що (ймовірно, свідоме) затягування розгляду справи призвело до «фінансового прецеденту» — це виставляє на посміховисько Україну перед світом, адже виникають підстави вигравати справи в Європі не лише «тьотям-сепаратисткам», а й відвертим ворогам України.