Ставка на Г: МВФ публічно підтримав прем’єр-міністра Олексія Гончарука

22.01.2020
Ставка на Г: МВФ публічно підтримав прем’єр-міністра Олексія Гончарука

Міжнародний валютний фонд підтримав прем’єра Гончарука як найменше зло і сподівання на прогнозованість курсу держави.

Міжнародний валютний фонд своєрідно підтримав українського прем’єр-міністра Олексія Гончарука у його  «касетному скандалі».
 
 
Заявивши, що політика українського уряду назагал правильна, у Вашингтоні навіть натякнули на ймовірність надання нам чергового траншу кредиту стенд-бай вже упродовж найближчих місяців.
 
 
І хоча, як зазначають експерти, про особисту симпатію до пана Гончарука чи, тим паче, про його «керівництво» економікою країни не йдеться, наші основні фінансові донори хочуть бачити в Україні стабільність і прогнозованість. За які навіть здатні платити.
 
МВФ — за Гончарука 
 
Міжнародний валютний фонд підтримує поточну політику уряду і Нацбанку України, спрямовану на зміцнення економіки країни. Саме так прокоментували у представництві МВФ у Києві нові звинувачення на адресу Кабміну і центробанку про їхню некомпетентність.
 
«Розсудлива макроекономічна політика уряду та НБУ сприяла зміцненню економіки України, — відзначили у представництві Фонду. — Низький бюджетний дефіцит, зниження відношення держборгу до ВВП, низька інфляція і накопичення валютних резервів — усе це результат цієї політики і важливі передумови для економічної стабільності і зростання». 
 
При цьому виконавчий комітет МВФ, як повідомив уже головний офіс організації у Вашингтоні, готовий розглянути програму України після виконання попередніх умов. Але станеться це лише після того, як Київ виконає всі попередні умови.
 
«На робочому рівні ми досягли угоди з Україною, в якому є певні умови, які повинні бути задоволені. Робота триває, представники МВФ продовжують взаємодіяти з Україною. Як тільки ці умови будуть виконані, для нас настане момент податися до Виконавчої ради», — сказали у Вашингтоні.
 
Сказане лягає у канву наших взаємин із Фондом, коли 8 грудня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва повідомила про досягнення угоди про нову програму підтримки України обсягом у 5,5 млрд доларів упродовж трьох років. Програма розширеного фінансування має бути затверджена радою директорів МВФ.
 
При цьому сам Гончарук переконаний: Україна отримає транш від Міжнародного валютного фонду впродовж декількох місяців, — упродовж зими або, у гіршому випадку, у перший місяць весни.
 
«МВФ дуже демонізований у нас через олігархічні ЗМІ. Є багато чуток, історій про те, що нібито вони висмоктують із країни ресурси. Насправді співпраця з МВФ для України — це ознака довіри, можливість доступу до дешевих ресурсів», — додав він.
 
І проблеми сьогоднішньої України полягають не в тому, що ми надто тісно прив’язалися до «поганого» МВФ, а в тому, що ми працюємо з цією структурою надто мало.
 
Саме тому, за словами Гончарука, в Україні гроші «коштують» дорого, в той час як у Європі нормальним вважається кредит під 3-5%. На його думку, така ситуація пояснюється відсутністю довіри у інвесторів.
 
«В Україну не хоче заходити дешевий капітал. Тому для нас стратегічно важливо отримати довгострокову програму роботи з Міжнародним валютним фондом, адже це авторитетна міжнародна організація. Це сигнал для інвесторів, що можна заходити в Україну, з одного боку, а з іншого боку, це можливість мати дешеві ресурси», — сказав Гончарук.
 
Домашнє завдання виконане. Частково... 
 
При цьому Україна, за словами представників нашої влади, активно йде назустріч донорам і старанно виконує домовлені пункти про співпрацю.
 
«Рада на вимогу МВФ зробила податкову і митну службу єдиними юридичними особами, а також виконала низку умов для старту нової трирічної програми з Міжнародним валютним фондом, — заявила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова і додала: — Існує велика кількість попередніх заходів. Велику кількість iз них Україна вже виконала».
 
За словами Рожкової, головне на сьогоднішній день — це досягнення домовленості з МВФ про нову програму на рівні персоналу та відсутність принципових розбіжностей iз кредитором. При цьому перший заступник голови Національного банку України не назвала конкретні терміни старту нової програми.
 
Сам прем’єр-міністр Олексій Гончарук останнім часом переконаний: співпраця з Фондом дозволить йому не лише прискорювати розвиток економіки, а й отримувати всі необхідні похідні від цього процесу. Наприклад, домогтися зниження ставки іпотечних кредитів до 10-11% річних уже в нинішньому році.
 
«Щоб економіка розвивалася інтенсивно, нам потрібно, щоб у бізнесу був доступ до максимально дешевих ресурсів. Звичайно, «мінус один відсоток ми не зробимо найближчим часом. Але дійти до 10-11% по іпотеці в цьому році — це дуже амбітне, але важливе завдання. Ми з Національним банком над цим працюємо. При інфляції 4% це складно, але реально», — сказав Гончарук.