Особливості кадрового питання

22.01.2020
Особливості кадрового питання

Український легіонер «Детройта» Святослав Михайлюк на пристойний рівень підняв планку своєї результативності в НБА. (Фото з сайта xsport.ua.)

Із наближенням старту кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи-2021 серед чоловіків скаути національної збірної України дуже активно вивчають закордонні чемпіонати в надії сформувати максимально боєздатний колектив для успішного початку кваліфікації.
Вочевидь новий наставник «жовто-синіх» — латвієць Айнарс Багатскіс — має відмінне від свого попередника Євгена Мурзіна бачення ігрового малюнка, під який, власне, й підбиратимуть потрібних виконавців.
Приміром, як свідчить президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський, у ролі «плеймейкера» в синьо-жовтій команді Багатскіс хоче бачити свого американського підопічного з «Київ-Баскета» Кейсі Шеферда. «Із усіх можливих кандидатур тренер обрав саме Шеферда, наполягаючи, що він оптимальний кандидат для позиції розігруючого в збірній України. Тож ми вже готуємо документи для його натуралізації, адже в усіх країнах американці грають на позиціях плеймейкера», — пояснив Бродський.
Що стосується приїзду до табору української збірної легіонерів, то президент ФБУ відзначив певні складнощі в питанні виклику українців з  окремих клубів, особливо тих, які виступають у Євролізі. 
Так, один iз фаворитів цього найрейтинговішого в Європі клубного турніру, «Барселона», категорично проти поїздки до національної збірної Артема Пустового. Не хочуть відпускати на матчі єврокваліфікації українського новачка Олександра Мішулу керівники турецького «Меркезефенді». Однак, як наголошує Михайло Бродський, федерація продовжує вести перемовини з незговірливими клубами. Приміром, іспанська «Унікаха» вже дала згоду на участь українця Володимира Геруна в одному з трьох матчів лютневого «вікна» відбору.
Відзначимо, що суперниками збірної України за путівки на Євробаскет-2021 в групі «F» будуть команди Австрії, Словенії та Угорщини. Вочевидь група не надто складна, та й потрапити до фінальної частини змагань буде доволі просто, адже перепустки на ЧЄ отримають одразу три кращі команди квартету.
Утім навіть у таких умовах багато що залежатиме від кадрового потенціалу збірної України. При цьому зрозуміло, що в майбутній єврокваліфікації, для матчів котрої передбачено три календарні «вікна» — лютий поточного, а також наступного року та листопад 2020-го), не гратимуть наші легіонери з НБА — Олексій Лень i Святослав Михайлюк, хоча, без сумніву, вони б суттєво підсилили гру української національної команди.
До слова, Михайлюк, який захищає кольори «Детройта», днями двічі оновлював свій рекорд результативності в найсильнішій лізі планети. У грі проти «Бостона» він заробив 21 пункт, «Атланті», за яку грає Лень, закинув 25 очок. Згідно зі статистикою, Свят входить до п’ятірки кращих у НБА за влучністю триочкових кидків.
«Михайлюк проводить у Лізі всього лише другий сезон. У нього все ще є багато можливостей для зростання, при цьо­му він уже робить успіхи. Головний аспект його прогресу — гра в захисті. Він іще не повністю готовий, але для успішного виступу в «плей-оф» уся команда повинна зробити крок уперед і викладатися в захисті», — так оцінив свого українського підопічного наставник «Детройта» Дуейн Кейсі.