Українські школярі представлять свої винаходи на конкурсі стартапів у Кремнієвій долині

21.01.2020
Українські школярі представлять свої винаходи на конкурсі стартапів у Кремнієвій долині

Серед важливих міжнародних наукових форумів — Всесвітній конкурс стартапів Startup World Cuр, який відбуватиметься у травні в Кремнієвій долині в США, запросив до участі п’ять українських школярів.
 
 
Це один із найбільших пітчингів, у якому братимуть участь близько 60 країн світу. За словами організаторів, у Сан-Франциско в української команди заплановані зустрічі з організаторами, з венчурними фондами, на яких планують представити свої стартапи.
 
 
За умовами, щоб відібрати п’ять найкращих українських представників, проводили співбесіди, згодом журі перевіряло мотивацію і рівень готовності проєктів, тестувало учасників на рівень володіння англійською мовою і вміння гідно представити свою розробку, оцінювало, наскільки проєкт може бути цікавий інвестору.
 
Зокрема, до Каліфорнії поїде вихованець МАН Микита Чорний зі своєю розробкою мініхолодильника Chillinger, який працює без електричної мережі. Пристрій за одну хвилину охоло­джує напій. Розробка має розмір звичайного термоса і важить близько кілограма.
 
«Наша смарт-пляшка створена для швидкого охоло­дження напоїв. Зараз на ринку існують варіанти, як нагріти напій і зберегти його теплим, але не існує приладу, який би охолодив напій при розмірах звичайного термосу. Тому ми розробили такий пристрій, який зможе сповіщати вас, що вам потрібно охолодити ваш напій. Ми плануємо вийти на краудфандингову платформу Kickstarter, там зібрати гроші й відправити нашим докерам їхнi прилади. Потім уже виходити на глобальні майданчики, такі як Amazon, Alibaba», — розповів молодий винахідник. 
 
Крім того, на конкурсі стартапів буде представлено мультифункціональний верстат, який допомагає працювати одночасно з 3D-принтером і фрезерним станком, i програму, що автоматично пiдбирає музику до відео. Для цього створили штучний інтелект, який навчався гармонійно поєднувати відео з музикою на прикладах найуспішніших фільмiв i відеороликiв.
 
«Юний геній не обов’язково має бути відмінником. Завдання Малої академії наук — розвинути талант дитини та підтримати її. Саме тому в Україні такі сильні дитячі наукові роботи. І це підтверджують міжнародні конкурси. За минулий рік було отримано 51 комплект нагород на міжнародних конкурсах i виставках, з яких 17 — золоті медалі та гран-прі», — зазначив президент Малої академії наук Станіслав Довгий.
 
Ще один учасник, учень МАН Сергій Лисін, який збирається на конкурс до США, представить у Кремнієвій долині пристрій, що рахує калорії у страві. Для підрахунку потрібно лише сфотографувати свою страву за допомогою спеціальної накладки на окуляри або браслета.
 
Пристрій покаже кількість калорій на 100 грамів їжі. Винахідники створили мобільний додаток, який зберігає історію харчування користувача. Там можна спланувати індивідуальну дієту і вирахувати індекс маси тіла.
 
«У цьому році я вирішив зібрати команду і створити справжній стартап. У нас уже вiсiм людей, але ми плануємо ще створити додаткову команду, яка займатиметься збором інформації. Також ми маємо намір вийти на краудфандингову платформу Kickstarter», — зазначив Сергій Лисін.
 
Юна винахідниця Діана Богатир, яка підписала Меморандум про співпрацю з Малою академією наук, розробила розумний бокс для холодильника Smart box, який може замовляти доставку їжі.
 
Бокс підключається до мобільного додатку і через смартфон користувач може сканувати свій холодильник і бачити, скільки там залишилось продуктів. Smart box доступний у різних розмірах, в залежності від того, скільки комірок потрібно користувачу, наприклад, комірка під яйця, молоко, м’ясо, напої.
 
«Бокс дуже компактний, його можна використати для будь-якого холодильника. Наша цільова аудиторія — молоді люди, які не мають часу для домашніх справ, а також люди з особливими потребами, які не можуть самі сходити до магазину. Програма сигналізуватиме магазину, що продукти закінчились», — розповіла дівчина.