Екологія перед економікою: у Давосі стартує Світовий економічний форум

21.01.2020
Екологія перед економікою: у Давосі стартує Світовий економічний форум

Сьогодні в швейцарському гірськолижному курорті Давос відкривається Світовий економічний форум (СЕФ) — найбільше щорічне зібрання економічних та політичних еліт.
 
На цьогорічному форумі очікують понад три тисячi лідерів, які репрезентують 117 країн світу, включно з керівниками 53 країн і урядів. 
 
Президент США Дональд Трамп також прийняв запрошення взяти участь у цьому глобальному саміті, повідомляє агенція «Рейтер». Але його візит буде, ймовірно, коротким, через це офіційно делегацію США у складі дев’яти високопосадовців очолить міністр фінансів Стівен Мнучин. Форум триватиме до 24 січня. 
 
Цьогорічний СЕФ є ювілейним, 50-м, тому передбачено кілька відповідних заходів iз ретроспективою у минуле зустрічей. Українську офіційну делегацію в Давосі очолить президент Володимир Зеленський. З ним мали приїхати прем’єр-міністр Олексій Гончарук та інші чиновники.
 
Принаймні, так анонсувалось до чиновницького «касетного скандалу» та водевільної спроби відставки Гончарука. Насправді ж, за останніми даними, приїде кільканадцять депутатів від кишенькової партії «Слуги народу». 
 
Крім традиційних заходів, організованих фондом бізнесмена Віктора Пінчука за участі найбільш знакових політиків, власників компаній і топ-менеджерів, цьогоріч на СЕФ відбудеться презентація України «Європейський індустріальний центр майбутнього».
 
Очікується, що голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко представить інвестиційні проєкти та програму приватизації в Україні — 2020. Про це повідомляє пресслужба ФДМ. Іноземним гостям розкажуть про інвестиційні проєкти та плани приватизації.
 
«Для України Давос стане важливим і символічним стартом року великих інвестицій — 2020», — зазначив очільник Фонду держмайна. Основний акцент передбачено зробити на тому, що в Україні — дешева робоча сила, працездатне населення і ось-ось відкриється ринок землі. Тобто, фактично в Давосі прорекламують розпродаж земель та низьку оплату праці в Україні. 
 
СЕФ — це перш за все дискусійний майданчик для обговорення найгостріших тем глобального значення. Головною темою цьогорічного форуму є екологія та весь комплекс пов’язаних iз нею проблем.
 
Форуми у Давосі щороку супроводжуються протестами антиглобалістів, активістів захисту довкілля та інших неформальних груп. Не є винятком і цьогорічний форум, хоч цього разу програма форуму збiгається з вимогами активістів, які також ставлять наголос на екологічній ситуації на планеті.
 
Як найбільшу сенсацію очікують можливу дискусію популярної останнім часом шведської екологічної активістки Грети Тунберг iз «головним ворогом» світової екології Дональдом Трампом.
 
Але, хоча Трамп і сам полюбляє сенсаційність та імпозантність, навряд чи дозволить йому вступити в суперечку зі шведською школяркою його власна самооцінка. 
 
Форум у Давосі цього року зосередиться на питанні стійкого розвитку в чотирьох ключових сферах: матеріали, продовольство, транспорт та викиди. Організатори підготували дискусійні майданчики по 9 напрямах, які мають об’єднати ці теми конструктивною взаємодією.
 
Учасники цьогорічного форуму називають іще однією з найбільших загроз для світової економіки відмову від політики багатосторонності.
 
Головним «відмовником» стали Сполучені Штати, президент яких сповідує зверхність своєї країни над рештою світу в економіці та світовій торгівлі.
 
А головним критиком ізоляціоністської політики Трампа виступає канцлерка ФРН Ангела Меркель, яка закликає партнерів дотримуватися відданості політиці багатосторонності у вирішенні політичних та фінансових завдань.
 
У своєму виступі в Давосі Ангела Меркель запропонує реформувати міжнародні організації, щоб підлаштувати їх до сучасних викликів. За її словами, країни повинні частіше враховувати інтереси одна одної.