У прем’єр-лізі хочуть раніше завершити чемпіонат задля підготовки збірної до Євро-2020

21.01.2020
У найближчі тижні вся увага вітчизняної футбольної спільноти буде сконцентрована на Туреччині, де клуби української прем’єр-ліги проводять свої навчально-тренувальні збори й будуть грати силу-силенну контрольних поєдинків.
 
Поки ж колективи елітного дивізіону на Середземному узбережжі поступово «входять» у новий рік, у їхніх клубних офісах активно вивчають два листи-звернення від дирекції Української прем’єр-ліги, де в інтересах національної збірної пропонують раніше завершити клубний сезон, аби команда Андрія Шевченка мала більше часу для підготовки до фінальної частини Євро-2020.
 
Перше повідомлення неабияк збентежило частину колективів УПЛ, адже в ньому поміж іншого виказувалася пропозиція скасувати додатковий «плей-оф» за єврокубкові перепустки між командами, що посядуть у чемпіонаті 5-8-ме місця.
 
Щоправда, ідея з переписуванням по ходу сезону офіційно затвердженого регламенту прожила не більше доби.
 
Схоже, зрозумівши помилковість такої ініціативи, навіть і спрямованої на благо національної збірної, в УПЛ передумали ламати існуючі правила гри.
 
У повторному зверненні до клубів прем’єр-ліга закликала вважати недійсним перший лист і уточнила свої пропозиції щодо скорочення тривалості поточного сезону, запропонувавши клубам змістити лише дати проведення матчів чемпіонату та кубка країни.
 
Відтак завершення ЧУ-2019/2020 має відбутися в термін до 16 (а не 24) травня, що вивільнить для значної частини збірників додатковий тиждень підготовки. Поєдинки ж єврокубкового «плей-оф», де змагатимуться колективи з п’ятого по восьме місце в ЧУ, планують провести 20 та 24 травня, утім навряд чи в цих матчах буде задіяна велика кількість потенційних гравців національної збірної.
 
Уже тривалий час найбільше повпредів до табору «синьо-жовтих» делегують «Шахтар» і «Динамо». Обидва клуби посідають два перші місця в проміжному протоколі ЧУ-2019/2020 й у другій частині турніру активно працюватимуть над тим, аби на тих же позиціях i завершити національну першість.
 
Нагадаємо, що «гірники» мають пристойний «гандикап» над головним конкурентом, тож не дивно, що підопічні Луїша Каштру свій навчально-тренувальний збір у Туреччині розпочали на тиждень пізніше від динамівців, які чи не першими в українському футболі вийшли із зимової відпустки.
 
При цьому в таборі «біло-синіх» скаржаться, що після тривалих різдвяно-новорічних «канікул» фізичні навантаження даються їм непросто. «Не знаю футболістів, котрі любили б збори після відпочинку», — відзначив молодий захисник «Динамо» Віталій Миколенко. Водночас один iз тренерів «біло-синіх» Вадим Євтушенко пояснює, що кожен з динамівців повинен набігати певний кілометраж.
 
Упродовж перших днів свого перебування в турецькому Белеку «біло-сині» активно підтягували «фізику», після чого перевірили свої ігрові кондиції в контрольному поєдинку з польською «Легією». Як наголосив очільник «Динамо» Олексій Михайличенко, спеціально до матчу команда не готувалася, відтак жодного негативу від підсумкової нічиєї (1:1) не було.
 
«Загалом, вийшла доволі цікава гра. Ми спробували нові зв’язки, нові схеми й, у підсумку, побачили те, що хотіли отримати від цієї гри», — сказав Михайличенко.
 
Зауважимо, що в кожному з таймів проти польського опонента динамівці грали різними складами, а їхній лідер Віктор Циганков пропустив поєдинок через міозит. На позиції ж форвардів тренерський штаб «біло-синіх» окремо випробував Франа Соля та Назарія Русина. Єдиний же динамівський гол у матчі забив Георгій Цитаїшвілі.
 
Нагадаємо, що Артем Бесєдін, який в останні роки був основним форвардом «Динамо», до Туреччини з командою на збір не поїхав, залишившись в очікуванні вердикту УЄФА щодо своєї допінгової справи.