Справа — Труба: Офіс генпрокурора перевіряє діяльність ексдиректора ДБР

15.01.2020
Справа — Труба: Офіс генпрокурора перевіряє діяльність ексдиректора ДБР

Ексдиректор ДБР Роман Труба вважає винним у своїх проблемах експрезидента Петра Порошенка.

Офіс генпрокурора почав досудове розслідування щодо дій колишнього директора Державного бюро розслідувань Романа Труби.
 
Виявляється, розслідування розпочали ще місяць тому — в середині грудня 2019 року, втім відомо про це стало лише зараз. 
 

Не впорався, ще й втручався

Зокрема, офіційно на Різницькій повідомляють наступне: «Генеральною прокуратурою за результатами розгляду звернення за фактами публікації у ЗМІ повідомлень про можливі протиправні дії Труби Р.М. щодо розголошення відомостей досудового розслідування та втручання у діяльність працівників правоохоронних органів 13.12.2019 року до ЄРДР внесені відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 343 (втручання в діяльність працівників правоохоронних органів), ч.1 ст. 387 ККУ (розголошення даних досудового слідства)».
Наразі в офісі генпрокурора доручили резонансну справу головному слідчому управлінню Національної поліції.
 
Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський звільнив скандально відомого керівника ДБР Романа Трубу напередодні нового року — 27 грудня, після того як вступили в силу законодавчі зміни про Державне бюро розслідувань. Іншим указом глава держави призначив тимчасово виконуючою обов’язки директора ДБР народну депутатку від фракції «Слуга народу» Ірину Венедіктову.
Нове керівництво Бюро вже 1 січня «привітало» пана Трубу з новим роком офіційною заявою, в якій констатувало, що попереднє керівництво за підсумками 2019 року «не впоралося з першочерговими завданнями та викликами сьогодення». Мовляв, під час ознайомлення з роботою ДБР під керівництвом пана Труби «встановлено суттєві порушення як в організації діяльності підрозділів, взаємодії з правоохоронними органами, так і кадровим та технічним забезпеченням».

«Не винуватий я, то помста Порошенка!»

Утім сам Роман Труба намагається «тримати хвоста пістолетом». Зокрема, на новину про відкриття кримінального провадження щодо його дій на посаді директора ДБР він позавчора відреагував заявою про те, що це розслідування не має перспектив. 
 
«Звертаю увагу, що кримінальне провадження відкрито стосовно повідомлень про фейкові аудіозаписи. Перспектив там немає. Але постає головне питання: хто замовив та встановив прослуховування в кабінеті директора ДБР, адже саме ця подія стала підставою для створення фейкових записів? Хто автор цього сценарію? На ці питання важливо офіційно отримати відповіді в рамках існуючого кримінального провадження», — написав екскерманич Бюро на своєму Telegram-каналі.
 
За його словами, щодо правової частини провадження, то тут нібито все просто: внесення відомостей до ЄРДР не є чимось незвичайним, адже всі звернення, заяви мають бути перевірені в рамках відкритого кримінального провадження. Тому пан Труба обіцяє співпрацювати з правоохоронцями та давати відповіді на їхні питання.
 
При цьому дивує, що фігурант аудіозаписів, оприлюднених наприкінці минулого року в соцмережах, звинувачує в усіх своїх бідах колишнього президента України Петра Порошенка. Адже не Порошенко звільняв Трубу з посади, і нині, як нардеп, а не президент, не має жодного впливу на нове керівництво ДБР та офісу генпрокурора. 
 
«Це очікувано. По-перше, це особисте — Петро Олексійович прагне помсти за професійну роботу, яку вели слідчі ДБР у рамках 13 кримінальних проваджень, учасником яких він є. По-друге, йому потрібно перекривати докази, здобуті під час розслідування, політичною картою: поставити під сумнів об’єктивність дій керівника, чим знецінити результати роботи ДБР. Саме з цим меседжем він буде заходити до європейських політиків — це його єдиний захист», — запевняє Роман Труба. 
 
Тоді як лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко ще одразу після звільнення Труби з посади директора бюро заявив, що той буде притягнутий до відповідальності «за злочини, які він вчинив під час перебування ня посаді, і за переслідування майданівців у лютому 2014 року».
 
«Повністю дискредитоване Державне бюро розслідувань злочинця Труби. Злочинця — тому що те, що він зробив і що з’явилось на записах, чітко доводить склад злочину. Він отримував незаконні вказівки від керівництва країни, офісу президента і реалізовував їх, даючи незаконні вказівки слідчим. В тому числі і по підписанню Мінських угод. В тому числі і по Керченській протоці і по діях військових моряків. У тому числі і по націоналізації ПриватБанку і багатьох-багатьох інших питаннях, які мають державну вагу», — зазначав Петро Олексійович. 
 
Як повідомляла «УМ»,19 листопада в месенджері Telegram з’явився анонімний канал під красномовною назвою «Трубу прорвало», де виклали аудіозаписи, зроблені нібито в кабінеті керівника ДБР і на яких чути схожий на його голос. На записах керівництво офісу президента на Банковій нібито дає вказівки директору ДБР, кого допитувати, кого «підвісити», а кого «доганяти».
 
Також на записах нібито Труба зупиняє обшуки на підприємствах Костянтина Жеваго, обговорює те, що п’ятий президент Петро Порошенко не прийшов на допит, і те, що під час візиту МВФ не треба чіпати ПриватБанк і НБУ. n