Кремль «відставив» у створеній ним Абхазії так званого президента

14.01.2020
Кремль «відставив» у створеній ним Абхазії так званого президента

Інавгурація Рауля Хаджимби на пост президента маріонеткової республіки.

Увечері в неділю, 12 січня, так званий президент самопроголошеної республіки Абхазія Рауль Хаджимба подав у відставку.
 
 
Як повідомляє ТАСС, відповідну заяву Хаджимби зачитав колишній прем’єр-міністр самопроголошеної республіки Сергій Шамба тим, хто зібрався біля «державної дачі» президента.
 
 
«Доводжу до відома, що я складаю повноваження президента в ім’я збереження стабільності в країні», йдеться в заяві. 
 
 
Сергій Шамба заявив, що, згідно з конституцією Абхазії, обов’язки глави республіки тимчасово має виконувати прем’єр-міністр Валерій Бганба.
 
За кілька годин перед оголошенням відставки до Абхазії прилетів помічник президента Росії Владислав Сурков, що дає підстави вважати, що відставка президента маріонеткової республіки була ініційована в Москві. 
 
Цим подіям передували масові протести в Абхазії представників опозиції з вимогами відставки «президента». У п’ятницю, 10 січня, Касаційна колегія Верховного суду Абхазії скасувала рішення ЦВК визнати переможцем президентських виборів улітку минулого року пана Хаджимбу.
 
На цих виборах, за даними ЦВК, чинний глава республіки Рауль Хаджимба здобув у другому турі 47,39% голосів, а представник опозиції Алахас Квінцинія — 46,17%. Опозиція вважала, що результат виборів був сфальсифікований, що й викликало протести. 
 
Буквально через кілька годин після відставки Хаджимби глава ЦВК Абхазії Тамаз Гогія повідомив, що повторні «вибори президента» призначені на 22 березня. Така оперативність свідчить, що «відставка» «президента» відбувалася за чітким сценарієм, який був написаний не в Абхазії.
 
Хаджимба заявив що не буде висувати свою кандидатуру, повідомляє РІА «Новості» з посиланням на заяву віцепрезидента республіки Аслана Барцица. Це зайвий раз свідчить про наявність такого сценарію.
 
«Нам вдалося терміново зібрати кворум, деякі члени виборчої комісії приїхали з Москви», — цитує слова глави ЦВК місцева інформаційна агенція «Апснипресс», мимоволі розкриваючи таємницю, звідки було привезене рішення про відставку та проведення нових виборів.
 
Абхазія проголосила «незалежність» 2008 року на тлі військової інтервенції Росії до Грузії. Як державу її визнали Росія та ще кілька країн, зокрема Нікарагуа, Венесуела, Сирія. Тоді як цивілізований світ вважає Абхазію окупованою територією Грузії.