Made in Ukraine: Украъна потрапила в трійку топ-експортерів аграрної продукції в ЄС

14.01.2020
Новина за підсумками минулого року: наша держава потрапила в трійку топ-експортерів аграрної продукції в ЄС.
 
У 2019-му, за даними щомісячного звіту Єврокомісії про стан торгівлі агропродукцією, найбільшими експортерами сільгосппродукції в країни Євросоюзу були США, Бразилія та Україна.
 
З листопада 2018 року по жовтень 2019 року експорт сільгосппродукції із США склав 12,3 млрд євро, з Бразилії — 11,7 млрд євро, з України — 7,3 млрд євро. При цьому найстрімкішим було саме зростання експорту з України, яке становило 41%, або 2,1 млрд євро.
 
За даними Міністерства аграрної політики України, за січень-вересень 2019 року експорт сільськогосподарської продукції склав 15,78 млрд доларів, що на 21,5%, або 2,8 млрд доларів, більше, ніж за аналогічний період 2018 року.
 
Із цієї кількості найбільший обсяг українських товарів за 10 місяців 2019 року було продано до Польщі: на суму 2,8 млрд доларів. Завдяки цьому експорт в цю країну випередив продаж українських товарів до Російської Федерації, — ця цифра становить 2,7 млрд доларів. 
 
Серед наших найближчих конкурентів, які також увійшли до рейтингу Єврокомісії, — Італія із 2,04 млрд доларів експорту, Німеччина — із 2,03 млрд доларів, Нідерланди — із 1,5 млрд доларів і Угорщина із 1,3 млрд доларів. 
 
Найбільше ми продаємо зернових. Торік було встановлено новий рекорд, — за даними Мінекономрозвитку, було зібрано 74,5 млн тонн зернових і зернобобових культур. Це на 4,4 млн тонн більше, ніж у 2018 році.
 
Таким чином, за підсумками 2018-2019 маркетингового року Україна поставила на зовнішні ринки рекордні 50,4 млн тонн зернових, зернобобових та борошна. Це на 9,5 млн тонн більше в порівнянні з попереднім маркетинговим роком. 
 
Але, як кажуть, не зерном єдиним. Україна активно заробляє на соняшниковій олії. Виробники цього продукту отримують хороші прибутки завдяки високій ціні товару на міжнародних ринках, де вона часто перевищує 6 доларів за літр.
 
Заробляють наші виробники і на волоських горіхах, — і допомагає їм у цьому суттєво вищий врожай горіхів в Україні у минулому році. За даними експертів, саме на волоські горіхи припало більше половини всієї експортної виручки плодоовочевого сектору України за листопад 2019 року.
 
Непоганий прибуток приносить і продаж курячих яєць. Днями для наших виробників відкрився ще один ринок — японський. Всього ж упродовж січня-листопада 2019 року Україна експортувала яєць на 104,3 млн доларів, що на 22% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
 
Виробники відправили з нашої держави 129 тис. тонн яєць, що на третину більше, ніж за 11 місяців 2018 року.
 
Основними покупцями українських яєць стали ОАЕ, які закуповують продукції майже на 24 млн доларів, Ірак — на 13,3 млн доларів та Віргінські острови — на 9,6 млн доларів.
 
Утім цей перелік, ймовірно, буде розширено — днями компетентні органи України і Японії узгодили міжнародний ветеринарний сертифікат для експорту свіжих яєць з України до цієї країни.
 
Непряме підтвердження зростання економічної активності у нашій країні — статистика вітчизнних портів. За даними статистики, морські порти України вперше за 10 років рекордно наростили перевалку вантажів, перейшовши за позначку в 150 млн тонн. Найактивніше, тобто на понад третину, зросла перевалка зернових вантажів — за січень-листопад минулого року ця цифра склала 48,8 млн тонн.