Чоловіча гандбольна збірна України свій перший за 10 років ЧЄ розпочала з двох поразок

14.01.2020
Чоловіча гандбольна збірна України свій перший за 10 років ЧЄ розпочала з двох поразок

На старті чемпіонату Європи чоловіча збірна України з гандболу зазнала двох поразок. (Фото з сайта xsport.ua.)

Після десятирічної перерви чоловіча збірна України з гандболу знову грає на чемпіонаті Європи, котрий в цьому році приймають Австрія, Норвегія та Швеція.
 
 
І хоча на старті ЧЄ-2020 підопічні Сергія Бебешка зазнали двох поспіль поразок, чужою на ганд­больному святі континенту українська збірна аж ніяк не виглядає.
 
 
У своєму дебютному поєдинку на Євро «синьо-жовті» мінімально поступилися збірній Північної Македонії, пропустивши вирішальний м’яч разом із фінальною сиреною — 25:26.
 
 
«Як мінімум одне очко ми в цьому матчі заслужили», — сказав після прикрого фіаско очільник української збірної Бебешко.
 
Чи не найбільш засмученим після поєдинку виглядав голкіпер «синьо-жовтих» та запорізького «Мотора» Геннадій Комок, котрому не вдалося відбити доленосний кидок iз дальньої відстані ветерана македонців Кирила Лазарова.
 
Водночас на сьомому небі від щастя перебував страж воріт Північної Македонії Нікола Мітревськи, котрий наприкінці матчу кілька разів «витягував» неймовірні кидки українських гандболістів, допомігши таким чином своїй команді переможно розпочати чемпіонат Європи.
 
Так само, на рівних, упродовж довгого часу грала українська команда й зі збірною Австрії. Більшу частину гри українсько-австрійське протистояння нагадувало своєрідні «наздоганялки».
Співгосподарі ЧЄ намагалися відірватися в рахунку, натомість «синьо-жовті» їх постійно наздоганяли. Кілька разів підопічним Бебешка навіть удавалося виходити вперед, утім перехопити ініціативу команді-суперниці щоразу заважав лідер австріяків Нікола Білик.
 
Син українського ганд­больного воротаря Сергія Білика народився в Тунісі, а нині виступає за потужний німецький клуб «Кіль». До того ж своєму гандбольному становленню 23-річний Микола завдячує саме Австрії, де хлопчина й зробив свої перші кроки на професіональному рівні. 
 
У матчі проти збірної України Білика зупинити було неможливо. Із дев’ятьма голами він став найрезультативнішим гравцем матчу. Переломними ж у ньому виявилися кілька останніх хвилин.
 
За рівного рахунку наставник австрійців успішно провів тайм-аут, після котрого його підопічні змогли відірватися від суперника на пару-трійку голів. Для гри, котра проходила на «гойдалках», відіграти подібний гандикап українським гандболістам виявилося не під силу.
 
«Загалом, супернику ми не поступалися, йшли рівно. Були моменти, коли могли переламати хід поєдинку. У кінці вийшло так, що багато пропустили, багато не забили, не реалізували, припустилися багатьох помилок. А гандбол — такий вид спорту, хто менше помиляється, той і перемагає», — відзначив один із лідерів української збірної Владислав Остроушко.
 
У першому груповому етапі ЧЄ-2020 на команду Бебешка чекає ще один поєдинок — проти збірної Чехії. І українські збірники планують здобути свою першу перемогу на турнірі. «Потрібно струсити пил з однієї неприємної глави», — наголосив лівий напівсередній збірної України Станіслав Жуков.
Григорій ХАТА