З оптимізмом у 2020-й: підсумки для України минулого року та очікування від нового

10.01.2020
Цього року в українському житті було дуже багато соціології, цифр, опитувань щодо подій, які впливали на наше з вами життя.
 
 
На питання, які раніше ментально розділяли Україну на схід і захід, українці все частіше відповідають однаково, незалежно від того де живуть. І це робить країну ціліснішою.
 
 
Питання армії, зовнішньої політики, вступу до ЄС, довіри до президента та майбутнього країни все ближче доходять до показників у 50%. А 10 років тому таке неможливо було уявити.

Політик року

Тут довго не будемо гадати, кого українці назвали політиком року, — Володимира Зеленського. Ще рік тому він був коміком, але за 5 хвилин до нового року оголосив про свої президентські амбіції. 2019-го він став президентом і, на думку громадян, політиком року. Кожен другий українець на питання «кого ви вважаєте політиком року?» назвав саме його прізвище. Далі у списку Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Дмитро Разумков та Юрій Бойко. Але що важливо зазначити — кожен четвертий українець не назвав жодної кандидатури. 

Подія року

Кожен другий опитаний «Демократичними ініціативами» подією року назвав вибори президента та Верховної Ради. А от 50% опитуваних компанією «Рейтинг» зазначили, що подією року є звільнення українських військовополонених. За даними «Демократичних ініціатив», друге місце належить звільненню українських полонених, далі — нормандська зустріч, а четверте та п’яте місця — отримання Томосу та розведення військ на Донбасi. 

Подія світового значення

51% громадян не зміг дати відповідь на питання «яка найважливіша подія відбулася у світі у 2019 році?». Називали зустріч у нормандському форматі. Чи вірять українці у майбутнє своєї країни? Якщо коротко, то так, але з певними «але». Якщо ж конкретніше, то соціологи запитали громадян, чи в правильному напрямку рухається країна? І от в 2019-му був рік найбільшого оптимізму за всі 28 років незалежності. Але не варто забувати, що рівень віри та очікування зазвичай найбільший саме після виборів, а далі поступово починає падати. Так було у 2005-му, потім 2010-му, 2014-му і зараз. 

Чого українці чекають у 2020-му?

У наступному році українці оптимістично налаштовані щодо стабільності гривні та зростання інвестицій в Україні. Але не вірять у справедливе правосуддя, зниження рівня злочинності, зниження тарифів і в те, що зменшиться корупція і покарають корупціонерів. 50 на 50 розділилися думки українців стосовно встановлення миру на Донбасі, зростання добробуту людей та поліпшення умов для бізнесу. Уже стандартно з 2015 року з року в рік українці найбільше довіряють Зброй­ним силам України, церкві і волонтерським організаціям. Не довіряють російським ЗМІ, судам, політичним партіям та українським банкам.

Росія чи ЄС?

Куди будемо рухатися? Проаналізувавши попередні роки, щороку підтримка проєвропейського вектору розвитку країни зростає. Таким чином, наприкінці 2019-го 64% обирають вступ до ЄС і лише 13% — до Митного союзу. Найбільше підтримують вступ до ЄС на заході країни (більше 90%), найменше — на сході. Але варто також сказати, що на пiвдні та сході третина населення зі своїми геополітичними орієнтаціями не визначилася. Де ж шукати українцям захисту? Кожен другий зазначив, що Україна повинна готуватися до вступу в НАТО, позаблоковий статус захищає кожен четвертий українець, а підтримує ідею військового союзу з Росією та іншими країнами СНД тільки один iз двадцяти.