Казкові голоси: партію Кармен у Києві виконає солістка Віденської опери Зоряна Кушплер

10.01.2020
Казкові голоси: партію Кармен у Києві виконає солістка Віденської опери Зоряна Кушплер

Зоряна Кушплер співатиме у Києві. (Фото надане Національною оперою України.)

У січні Національна опера України підготувала для глядачів багато приємних сюрпризів.
 
На сцені театру в Києві у рамках проєкту «Українські оперні зірки в світі» партію Кармен виконає солістка Віденської опери Зоряна Кушплер, мецо-сопрано. Також співатимуть тенор Валентин Дитюк та баси Сергій Магера і Тарас Штонда.

«Казка про царя Салтана» 

11 січня (вечір),
12 січня (ранок) 
Це одна з найяскравіших постановок Національної опери України. Неймовірні костюми і казкове сценічне оздоблення обов’язково потрібно побачити хоча б раз поціновувачам театру будь-якого віку. Загалом родинним походом на «Казку про царя Салтана» можна починати привчати малят до високого мистецтва — їм точно сподобається. Хоча спектакль і прекрасна музика порадують не тільки юне покоління, а й старших глядачів. Адже, за казковим сюжетом, насправді композитор Микола Римський-Корсаков писав свою оперу для дорослої публіки.

«Іоланта»

15 січня
Ще одна казкова опера, зворушлива душевність якої зробила її одним із найбільш гармонійних і світлих творів композитора Петра Чайковського. В її музиці втілена життєстверджуюча віра в перемогу світлого початку, в душевні сили людини, яка прагне до правди і добра. 
Для київської публіки це можливість ще раз почути чудовий тенор Валентина Дитюка; артист постане в образі Водемона — графа, бургундського лицаря. На сцені йому складуть прекрасну творчу компанію уславлені баси Сергій Магера, який виконуватиме партію короля Провансу Рене, та Тарас Штонда у ролі мавританського лікаря Ебн-Хакіа. Не пропустить можливість послухати ці прекрасні голоси! Жіночі партії вас теж не розчарують.

«Кармен»

17 січня
Є версія, що ніби-то причиною смерті французького композитора Жоржа Бізе у віці 36 років була душевна травма, яку він отримав через провал опери... «Кармен» на прем’єрі. Невідомо, що точно було в 1875-му, втім нині арії з цього твору чули хоча б раз навіть ті люди, які взагалі не цікавляться оперою. Уже багато років «Кармен» входить до репертуару всіх оперних театрів і виконується всіма мовами, в тому числі і японською. 
А Національна опера України підготувала глядачам сюрприз: у рамках проєкту «Українські оперні зірки в світі» партію Кармен цього разу виконає солістка Віденської опери Зоряна Кушплер.

«Снігова Королева»

18 січня 
(ранок і вечір) 
Січневий казковий марафон Національної опери України продовжить «Снігова Королева». Ідея створення балету, хореографія та постановка належать народній артистці України Аніко Рехвіашвілі. Музичну концепцію на основі творів Петра Чайковського, Анатолія Лядова, Антона Рубінштейна, Едварда Гріга і Жюля Массне створили народний артист України диригент-постановник Олексій Баклан та Аніко Рехвіашвілі. 
«Снігова королева» — один із наймасовіших балетів театру, адже на сцені діє близько ста персонажів. Спектакль орієнтований як на дорослого глядача, так і на сімейний похід у театр. 

«Дама з камеліями»

25 січня
Балетну постановку «Дама з камеліями» за сюжетом Олександра Дюма у Національній опері України створила Аніко Рехвіашвілі. Лібрето та музична редакція — Аніко Рехвіашвілі та Олексія Баклана. Сценографія та костюми — Наталі Кучері.
Прологом балету є сцена, коли у квартирі паризької куртизанки Марі Дюплессі, яка нещодавно померла, відбувається аукціон, на якому розпродають її особисті речі. Серед тих, хто прийшов на торги, молодий письменник Александр, його батько, герцог де Гіз, доля яких була пов’язана з молодою жінкою. Вбитий горем Александр згадує свою кохану... n