(Не)кінець епохи зубожіння: Зе-команда за 2019 рік зробила у держказні «дірку» в 39 мільярдів

10.01.2020
Через непрогнозоване та алогічне укріплення гривні, а також ряд помилок влади у державному бюджеті за підсумками минулого року утворився величезний дефіцит.
 
 
Уже в перші дні нового року ми побачили: величина «дірки» у державній казні сягнула 39 млрд гривень. 
 
 
При цьому, за даними Держ­статистики, дефіцит бюджету залишився у планованих межах: 1,8% до ВВП.
 
 
За рік загальний фонд держбюджету отримав 879,8 млрд гривень, його доходи при цьому зросли на 5,5%.
 
Доходи фонду від податку на доходи фізичних осіб зросли на майже 20%, до 110 млрд гривень, доходи від податку на прибуток підприємств зросли на 11,8%, до 107,1 млрд гривень. Видатки за загальним фондом дер­жавного бюджету склали 950,7 млрд гривень, що на 3,2% менше від планових показників. 
 
Утім, як зауважують експерти, зростання курсу національної валюти на 16,5% суттєво знизило обсяги доходів від експорту, на які розраховував уряд.
 
Як відомо, Держбюджет-2019 було сформовано з урахуванням середнього обмінного курсу 28,2 гривень за долар, хоча пізніше курс скорегували до 26,4 гривні. Насправді ж валюта тупцює на рівні 24 гривень.
 
Таким чином, розрив між прогнозованими і реальними доходами бюджету склав 39 млрд гривень або 1,6 млрд доларів.
 
Влада при цьому старанно робить хорошу міну при поганій грі. Міністр фінансів Оксана Маркарова заявила: ситуація під контролем і в жодному випадку не призведе до скорочення державних витрат. Прем’єр Олексій Гончарук трохи самокритичніший.
 
«Інформація про те, що в нас є певні недонадходження до державного бюджету, — це правда. Дійсно, деякі програми до кінця року не будуть профінансовані», — сказав Гончарук.
 
Визнають проблему й у президента Володимира Зеленського, причому в проблемі звинувачують Національний банк України. Мовляв, винна в усьому висока відсоткова ставка і замість того, щоб стримувати нацвалюту, в НБУ не поспішають знижувати її курс. При цьому в регуляторі попереджають: занадто швидке скорочення ставки призведе до нестійкого економічного зростання.
 
Експрезидент Петро Порошенко вважає винним за провальну бюджетну політику особисто Володимира Зеленського, оскільки той сконцентрував у своїх руках усі важелі влади.
 
«Перші два квартали, коли ще була моя каденція, зростання економіки України перевищувало 4%, тільки на казначейському рахунку було близько 30 мільярдів гривень і у валюті було ще також більше 30 мільярдів гривень. Це профіцит бюджету на 20 млрд гривень за підсумками першого півріччя, — сказав він. — Зараз ми маємо суттєві загрози для грошей на казначейському рахунку, недонадходження на митниці майже в 39 млрд». 
 
Наслідки, якщо влада швидко не розв’яже проблему для країни, будуть неприємними. З одного боку — це недофінансування місцевого самоврядування, руйнування системи децентралізації. З другого боку — недофінансування соціальних і культурних витрат, у тому числі субсидій, позиція щодо фінансування оборони. Нестача фінансів очікує на державне оборонне замовлення, армію.