Олександр Усик може без бою отримати чемпіонський пояс WBO у суперважкому дивізіоні

10.01.2020
Володіння цілим «букетом» чемпіонських поясів — це не тільки яскраво та красиво, а й обтяжливо.
 
 
Правила боксерських організацій передбачають обов’язковий захист трофеїв. У британського боксера-суперважковаговика Ентоні Джошуа найвищих відзнак зі світу профі-боксу аж чотири — WBA, WBO, IBF, IBO.
 
 
І одразу дві впливові організації — WBO та IBF — вимагають від суперчемпіона з Великої Британії проведення в найближчі місяці обов’язкового захисту своїх поясів.
 
При цьому в команді Джошуа вирішили не триматися за будь-яку ціну за всі титули. Як заявив Ентоні, пріоритетним для нього буде пояс Міжнародної боксерської федерації (IBF), у відстоюванні котрого незабаром на нього чекатиме протистояння з обов’язковим претендентом із Болгарії — 38-річним Кубратом Пулєвим.
 
Натомість від поясу Всесвітньої боксерської організації Джошуа планує добровільно відмовитися.
 
Нагадаємо, що близько року тому у WBO вирішили, що абсолютний чемпіон у важкій вазі Олександр Усик, який віднедавна є повноправним гравцем у суперважкому дивізіоні, має бути обов’язковим претендентом на пояс їхньої організації.
 
Про можливість бою Джошуа — Усик говорили не раз. Однак щоразу на шляху до цього знакового для українського боксу дійства з’являлися додаткові перепони.
 
То, було, британець несподівано втратив свої титули в бою з мексиканцем Енді Руїсом, тепер, ось, він добровільно відмовляється від поясу WBO, а разом iз ним — і від протистояння з Усиком.
Існує ймовірність, що пояс WBO — без очного протистояння конкурентів — напряму може перейти від його нинішнього володаря до обов’язкового претендента.
 
Раз так, тоді українець Усик стане новим власником престижної чемпіонської відзнаки. Про такий перебіг подій інформує впливове видання World Boxing News, пояснюючи цю добровільну передачу приналежністю Джошуа та Усика до однієї промоутерської компанії, керівником котрої є знаний промоутер Едді Хірн.
 
Там пояснюють, що у такий спосіб Хірн страхує себе й свою компанію від потенційної невдачі (повної втрати чемпіонських поясів) Джошуа в об’єднавчому бою за пояс WBC, який наразі належить Деонтею Уайлдеру. Утім не виключено, що пояс WBO просто стане вакантним і його поставлять на кону в бою між Усиком та Дереком Чісорою, котрий призначений на 7 березня.
 
Водночас у промоутер­сь­кій компанії Хірна сподіваються, що чемпіонські пояси й надалі залишатимуться в їхніх бійців. При цьому від бою Джошуа — Усик там не відмовляються, передбачаючи, що вже в найближчому майбутньому боксери вийдуть у ринг за титул абсолютного чемпіона світу в суперважкому дивізіоні. 
 
«Усик — великий боксер. Він абсолютний чемпіон світу в «крузервейті». Тепер же він вирішив прийти у «хевівейт», щоб боксувати з великими хлопцями. Поки що він вивчає новий дивізіон, але вже хоче отримати свою порцію пирога. І, напевно, спробує забрати цей шматок з моїх рук», — резюмував Джошуа.