У 2020 році на Херсонщині відразу п’ять населених пунктів можуть втратити статус міста

03.01.2020
Істотні корективи в облаштування не лише Херсонської області, а й інших регіонів може внести затвер­джений на останньому передноворічному засіданні Кабміну законопроєкт «Про основи адміністративно-територіального устрою України», який регулює основні положення адміністративно-територіального устрою нашої країни.
 
Адже, згідно з новими нормативами, статус міста можуть отримати лише населені пункти з чисельністю не менше 20 тисяч осіб. 
 
Через природне скорочення населення та домінування смертності над народжуваністю на даний час до цієї планки дотягують лише чотири з дев’яти міст на Херсонщині: це Херсон, Олешки, Нова Каховка та Каховка. 
 
Гірше йдуть справи у причорноморській зоні, де такі курортні міста, як Скадовськ та Генічеськ, останніми роками стрімко втрачають своє населення.
 
У перехідних положеннях проєкту закону Кабміну дається рік із моменту ухвалення законопроєкту, на «втрясання» всіх рішень із питань, пов’язаних зі змінами адміністративно-територіального устрою України.
 
Досi незрозуміло, хто та на якій підставі займеться реформою територіального устрою країни, адже підрахувати чисельність народу в кожному населеному пункті не так просто через те, що офіційний перепис населення у нашій країні не проводили вже 20 років.
 
Отож поки що можна говорити лише про орієнтовні дані, які здатні дати загальне уявлення про проблему, що існує.
 
Так, населений пункт Генічеськ, який веде свою історію з 1784 року, отримав статус міста у 1903 році, через 119 років після свого заснування. Станом на 2017 рік там орієнтовно проживало 19,9 тисячі осіб та є всі підстави припускати, що через три роки чисельність населення лише знизилася.
 
Не так давно відсвяткував День міста Скадовськ, заснований у 1894 році, за даними на той же 2017 рік, місто має близько 18,4 тисячі населення.
 
В аутсайдерах за приростом населення також перебувають і такі міста Херсонської області, як Гола Пристань, заснована у 1709 році (отримала статус міста у 1958 році), де проживає 14,6 тисячі осіб.
 
Та й місто Берислав, засноване у 1709 році, яке отримало статус міста в 1938 році, має трохи більше 12 тисяч жителів. Наймолодше місто Херсонщини, Таврійськ, що відокремився від Нової Каховки у 1983 році, налічує не більше 11 тисяч мешканців.
 
Цікаво, що Херсонська область у складі України є унікальною через свою близькість до окупованого Росією Криму, омивається Чорним, Азовським та водами «мертвого моря» Сиваш. Станом на початок 2020 року територія має 18 сільських районів, дев’ять міст, 31 селище міського типу та 658 сіл. 
 
За своєю площею Херсонщина посідає сьоме місце в Україні, а ось за кількістю населення — лише 21-ше через той факт, що є регіоном із депресивною економікою, де люди або вмирають від природних причин, або виїжджають до інших, більш комфортних для життя міст та країн.
 
Існує народна версія, згідно з якою Херсонська область була заснована в 1944 році після того, як Йосип Сталін обмовився у радіоефірі.
 
Тож конфуз вождя швидко «виправили» 30 березня того ж року указом президії Верховної ради СРСР «Про створення Херсонської області у складі Української РСР». Тепер же цілком можливі зворотні події, коли реформатори пана Зеленського дадуть задній хід історії, що призведе до «стирання» міст із карти Херсонської області.