П’ятсот найпродажніших: Зе-команда запустила масову приватизацію

03.01.2020
П’ятсот найпродажніших: Зе-команда запустила масову приватизацію

Тільки не смійтеся, ОПЗ знову продають! (Фото з сайта naspravdi.info.)

Непомітно на тлі новорічних столів та різдвяних ялинок в Україні стартувала масова приватизація.
 
 
Зе-команда має намір зробити її масовою та інтенсивною, але експерти сумніваються і згадують менш вдалі спроби попередньої команди, коли кілька років поспіль продаж неефективних державних об’єктів так і не вдалося зрушити з мертвої точки.
 
 
В останні дні минулого року стало відомо: уряд України передав на приватизацію 530 державних підприємств.
 
 
Як заявив прем’єр-міністр країни Олексій Гончарук, за майже чотири місяці на приватизацію передано більше державних об’єктів, ніж за всі 28 років незалежності.
 
За словами прем’єра, загальна балансова вартість підприємств становить 12 млрд гривень, це майже 500 млн доларів.
 
Приватизація, як сказав глава Кабміну, дозволить залучити інвестиції в ряд держпідприємств і збільшити заробітні плати працівникам. Уже найближчим часом уряд сподівається продати понад 20 великих підприємств.
 
Серед них — невдаха всіх попередніх торгів уряду Володимира Гройсмана і ласий шматок його попередників — Одеський припортовий завод, також харківський «Турбоатом» і концерн «Укрспирт», реформувати який пробував особисто президент Володимир Зеленський.
 
Також Об’єднана гірничо-хімічна компанія, завод «Електроважмаш», «Президент-готель», шахта «Краснолиманська», об’єднання «Конярство України», Украгролізинг, Укрліктрави, Саратський виноробний завод, Артемівський і Київський заводи шампанських вин, Львівський державний лікеро-горілчаний завод і Одеський коньячний завод. Також передали на приватизацію Львівський іподром плюс ще 300 малих підприємств.
 
Запустив масову програму роздержавлення, як відомо, особисто сам президент України Володимир Зеленський, який, власне, і визначив кількість підприємств — не менше 500. Яким саме експертним шляхом Володимир Олександрович дійшов до цієї конкретної цифри, він, щоправда, не повідомив. 
 
Утім, ніхто не думає, що Зеленському вдасться виконати свої обіцянки. Хоча б з огляду на історію питання: за останні роки, починаючи з 2015 року, держава ще жодного разу не отримала до бюджету очікуваної суми від приватизації.
 
У 2015 році від продажу державного майна планували отримати 17 млрд грн, але отримали тільки 151,5 млн грн, що становить 0,9% від запланованої суми. У 2016 році вдалося продати 140 держкомпаній, надходження в бюджет склали 189 млн грн — 1,1% від очікуваної суми.
 
Рекорд був два роки тому, коли замість 17,1 млрд грн отримали 3,4 млрд грн, що становило 19,8% від плану. У 2018 році, втім, знову отримали 1,3% від плану. Минулорічний план, ймовірно, також завалили: хотіли отримати майже 17 млрд гривень, але за перше півріччя вдалося заробити близько 300 млн гривень. Цьогоріч нова команда вирішила бути реалістом, і тому план знизили до 12 млрд гривень. 
 
«Фішечкою» роздержавлення 2020 року має стати продаж через сервіс «Прозорро»: відповідно до діючого законодавства, передача в оренду державного та комунального майна здійснюватиметься шляхом продажу права оренди на майно на електронному аукціоні в електронній торговій системі.