Окупаційний суд Криму продовжив арешт Олегу Приходьку

27.12.2019
Окупаційний суд Криму продовжив арешт Олегу Приходьку

(Олег Приходько.)

Верховний суд Криму продовжив арешт для проукраїнського активіста Олега Приходька до 10 лютого 2020 року.
 
Корінного кримчанина звинувачують у підготовці теракту та спробах підірвати адміністрацію у місті Саки.
 
Громадянина України, проти якого російські спецслужби сфабрикували справу про тероризм, утримують у камері СІЗО, де за ним цілодобово ведуть відеоспостереження. Порушення прав та свобод Олега Приходька стало підставою для слідчих Прокуратури АР Крим у Києві відкрити справу про незаконне позбавлення волі.
 
«Олегу Аркадійовичу відмовили у праві замінити запобіжний захід на домашній арешт, — заявив адвокат Назім Шейхмамбетов. — Суддя Верховного суду Криму Костянтин Караваєв розпорядився провести розгляд апеляційної скарги у режимі відеоконференцзв’язку. Активіст не зміг побачити дружину, дочку, інших родичів та просто небайдужих людей, які прийшли його підтримати на засідання суду».
 
«Моя справа винятково політична та сфабрикована з метою залякати не лише мене та мою родину, а й усіх без винятку кримчан», — заявив на суді Олег Приходько.
 
Як відомо, у лютому 2019 року співробітники ФСБ серед ночі вдерлися до будинку Олега Приходька в селі Орехове Сакського району та вилучили в активіста українську символіку, техніку та домашні CD-диски. Тоді відвезли на допити до Сімферополя, але не затримали надовго. Це зробили 9 жовтня. 
 
За кілька років перед тим будинок затриманого перетворився на справжній музей. Камін у вітальні прикрашав український тризуб, а на стінах до приходу співробітників ФСБ висіли прапори України та портрет Степана Бандери з двома моделями пластмасових автоматів. Усе це, за словами активіста, допомагало йому зберегти свою українську ідентичність у російських реаліях окупованого Криму.