Одразу сім клубів першої ліги прагнуть отримати атестат відповідності вимогам прем’єр-ліги

27.12.2019
Одразу сім клубів першої ліги прагнуть отримати атестат відповідності вимогам прем’єр-ліги

Через відмову грати ліцензованими для першої ліги м’ячами та платити за це штраф львівський «Рух» отримав заборону здійснювати трансферну діяльність.

Зимова перерва в українському футболі — додаткова можливість у його учасників зосередитися на організаційних деталях наступного сезону, в котрому, нагадаємо, планується розширення кількісного складу вітчизняної прем’єр-ліги.
 
 
Передбачається, що напряму до елітного дивізіону зможуть потрапити одразу два представники першої ліги.
 
 
Можливість зайти до УПЛ буде й у тре­тьої команди Д-1, за умови, коли вона виграє стикові матчі в останнього колективу поточного чемпіонату прем’єр-ліги.
 
 
В Українській асоціації футболу вже розпочали прийом заявок від першолігових клубів на отримання атестата для участі в УПЛ.
 
Не секрет, що останнім часом саме атестаційна процедура є визначальною у процесі затвердження остаточного складу учасників елітного турніру. І в цьому питанні, бувало, траплялося так, що змагальний компонент під час визначення майбутніх новачків відходив на другий план.
 
Можливо, саме тому представники одеського «Чорноморця» вирішили подати заявку до атестаційного комітету УАФ, хоча турнірні перспективи «моряків» підвищитися в класі вельми скромні.
 
Водночас інші шість клубів першої ліги, котрі також прагнуть отримати від УАФ атестат для участі в наступному сезоні УПЛ, — «Рух», «Волинь», «Минай», «Інгулець», «Оболонь-Бровар» «Металіст-1925» — ведуть запеклу боротьбу в своєму чемпіонаті за високі місця. При цьому перший колектив турніру — львівський «Рух» та харківських «металістів», які в турнірній таблиці посідають сьому позицію, розділяє лише чотири пункти.
 
З огляду на високу щільність у верхівці проміжного протоколу Д-1, головний наставник столичних «броварів» Сергій Ковалець запропонував уже в наступному сезоні повернутися до формули з 16 колективами-учасниками УПЛ, хоча, згідно з розробленим положенням, така кількість команд в елітному дивізіоні має з’явитися в чемпіонаті-2021/2022 років. У новому ж ЧУ серед еліти очікують 14 команд.
 
«Нині в першій лізі існує велика інтрига у верхній частині турнірної таблиці — 6-8 команд мають амбіції й хочуть грати у прем’єр-лізі. Тож ми вважаємо, що УАФ варто переглянути своє рішення про розширення УПЛ уже з наступного сезону до 16 команд. Тоді ми отримаємо повноцінний чемпіонат і значний глядацький інтерес до матчів», — відзначив Ковалець.
 
Утім в УАФ навряд чи наважаться на зміни в існуючому регламенті по ходу сезону. Та й далеко не факт, що всі першолігові клуби, котрі подали заявки до УАФ, успішно подолають атестацію.
 
Приміром, «Рух», який лідирує в Д-1, днями наразився на штрафні санкції з боку Професіональної футбольної ліги, котрі забороняють клубу здійснювати реєстрацію нових гравців.
 
Як пояснив президент ПФЛ Сергій Макаров, львівський клуб покарали за те, що він відмовляється виплачувати штраф (225 тисяч гривень) за відмову використовувати ліцензованого для першої ліги м’яча. При цьому очільник ліги додав, що в разі подальшого ігнорування вимог Регламенту, на «рухівців» можуть очікувати нові санкції.
 
Не виключено, що за таких обставин у «Руху» з’являться проблеми й з отриманням атестата відповідності вимогам УПЛ.