Президентські вибори в Хорватії: переможця визначить другий тур

24.12.2019
Минулої неділі, 22 грудня, у Хорватії відбулися президентські вибори, проте в першому турі жоден із кандидатів не набрав необхідних для остаточної перемоги 50% голосів. 
 
Лідирував у першому турі представник лівої опозиційної Соціал-демократичної партії, колишній прем’єр-міністр країни Зоран Міланович. Станом на ранок 23 грудня, після підрахунку 99,98% відданих на виборах голосів (ще повністю не враховані голоси тих 170 тисяч хорватів, які голосували на закордонних виборчих дільницях), Міланович набирає 29,55%. Чинна президентка Хорватії, представниця правої консервативної партії «Хорватська демократична співдружність» Колінда Грабар-Кітарович заручилась підтримкою 26,65% виборців. 
 
Тож ці двоє політиків і зійдуться на виборчому рингу в другому турі виборів 5 січня. Після оголошення результатів першого туру Колінда Грабар-Кітарович висловила повну впевненість у своїй перемозі у другому турі. І це не зарозумілість, а точний розрахунок досвідченого політика. Рiч у тiм, що третє місце у першому турі посів співак, бізнесмен та політик Мірослав Шкоро, який брав участь у виборах як незалежний кандидат і за якого проголосували 24,45% ви­борців. У деяких жупаніях (областях) Хорватії він навіть посів перше місце. Цей політик має такі ж право-консервативні погляди, що й президентка Колінда Грабар-Кітарович. Тож він уже закликав своїх прихильників голосувати в другому турі саме за неї. 
 
Хоча президент у Хорватії виконує здебільшого репрезентативні функції, перемога того чи іншого кандидата дасть одній з основних політичних партій країни —«Хорватській демократичній співдружності» або Соціал-демократичній партії Хорватії — додаткові політичні бали перед парламентськими виборами, які відбудуться у 2020 році.
 
Місцеві та закордонні спостерігачі також зазначають, що голосування на президентських виборах відбулося за 10 днів до того, як Хорватія вперше за час свого членства в ЄС iз 1 січня перебере на себе піврічне голосування в Євроспільноті. Цей факт також враховують виборці. Як досвідчений дипломат та колишня глава МЗС Хорватії Колінда Грабар-Кітарович доклала велетенських зусиль, щоб її країна приєдналася до НАТО та Євросоюзу.