«Форбс» оприлюднив список найбільш високооплачуваних письменників 2019 року

24.12.2019
Коли в усьому світі інтерес до читання поступово падає, таки залишаються письменники, які заробляють мільйони своєю творчою працею. Журнал «Форбс» традиційно оприлюднив на своєму сайті список найбільш високооплачуваних письменників світу в 2019 році. Правда, автори рейтингу зазначають, що враховували не лише дохід від продажу книжок, а й надходження з інших джерел — продаж прав на екранізації, вистави, тематичні парки тощо. 
 
На першій сходинці рейтингу опинилася британка Джоан Роулінг, яка за рік, за підрахунками «Форбс», заробила 92 мільйони доларів. У минулорічному рейтингу вона посідала другу сходинку з більш «скромними» 54 мільйонами доларів.
 
Останні пару років про Роулінг менш чутно, ніж раніше, коли вона щороку видавала по грубезному тому пригод Гаррі Поттера. Але це не означає, що вона не працює. «Прибавку» в зарплаті письменниця отримала завдяки співпраці з театром та кіно. Її вистава «Гаррі Поттер та прокляте дитя» цього року стала найбільш касовою немузичною виставою в історії Бродвею. Тижневі обсяги продажу квитків сягали 2,3 мільйона доларів за тиждень. Подібну хвилю прибутків вона отримала від цієї вистави і в лондонському театральному районі Вест-Енд. Також восьмизначні суми перепали Роулінг від тематичних парків, присвячених героям її книг, та від прокату художніх фільмів про них, в яких письменниця часто виступала також сценаристкою. Ідеться не лише про Гаррі Поттера, а також нову кіносерію «Фантастичні створіння». А от власне письменництвом вона непогано заробила завдяки останній книзі «Хлопець, який жив». 
 
Другу сходинку списку посів минулорічний лідер рейтингу американський письменник Джеймс Паттерсон, статки якого за цей рік збільшилися на 70 мільйонів доларів. У 2019 році Паттерсон, пише «Форбс», продав понад 5,5 мільйона примірників книги President is Missing («Президент зник»), яку написав у співавторстві з Біллом Клінтоном. Паттерсон вважається найбагатшим письменником США. Торік його статки оцінювали у 800 мільйонів доларів.
 
Цього року вперше до десятки лідерів потрапила колишня перша леді США Мішель Обама, яка за рік заробила близько 36 мільйонів. Її мемуари Becoming («Становлення», а в перекладі її книжка називається «Моя історія») продали тиражем у понад 10 мільйонів примірників. «Пописує» також і Барак Обама. В сумі подружжя Обам заробило за минулий рік 65 мільйонів доларів, значно більше, ніж за всі роки перебування в Білому домі. І це лише початок, бо наступного, 2020, року виходить автобіографічна книга Барака Обами, яка обіцяє стати бестселером. 
 
На четвертому місці списку опинився відносно молодий письменник Джеймс Кінні, автор популярної серії дитячих книг «Щоденник слабака». Його річний дохід становить 20 мільйонів доларів.
 
Стівен Кінг, який минулого року посідав третє місце в рейтингу, цьогоріч опустився на п’яту сходинку з доходом у 17 мільйонів доларів — на 10 мільйонів менше, ніж у 2018-му.
 
Підрахунки «Форбс» враховують дані за період з 1 червня 2018 року по 1 червня 2019-го. Наголошується, що суми вказані «брудними», тобто до сплати податків і без врахування винагород для менеджерів, агентів та юристів письменників.