Вимкнули мiкрофони: НАБУ влаштувало маски-шоу в офісі телеканала «Думська TV»

24.12.2019
Майже на добу зникло з ефіру мовлення телеканала в Одесі, власник якого Михайло Шмушкович є першим заступником голови обласної організації партії «Європейська Солідарність», а у 2014-2015 роках був головою Одеської обласної ради. Силовики вилучили комп’ютери та сервери журналістів, забрали навіть камеру в одного з операторів телеканала.
 
В офіційній заяві сказано, що працівників канала не пускали на робочі місця, штовхали, хапали за руки та не давали знімати те, що відбувається. «Коли ми почали знімати на телефони, як вони блокують роботу телеканала, почали фізично нас блокувати, — розповів директор телеканала Юрій Басюк. — Це все закінчилося масовою бійкою у коридорі. Під час обшуку представники НАБУ вилучили відеореєстратор, а також забрали картку нашого оператора, який знімав це свавілля».
 
«Обшуки у приміщенні телеканала «Думська TV» пройшли в рамках розслідування можливих зловживань посадовими особами Одеської облради, — заявив регіональний директор НАБУ Олександр Нижниченко. — У правоохоронців виникла низка питань до одного з власників будинку. Йдеться про продаж нежитлових приміщень у вересні 2018 року, які розташовані за адресою: Лідерсовський бульвар, 13, на користь ТОВ «Крок вперед».
Звiсно, НАБУ заперечують тиск на журналістів. Правоохоронцi кажуть, що попередня правова кваліфікація справи, згідно з якою проходять обшуки, — стаття 364 КК України («Зловживання владою або службовим становищем»).
 
Власник телеканала «Думська TV» Михайло Шмушкович уже встиг назвати обшуки політично мотивованими та такими, які безпосередньо пов’язані з тиском на свободу слова в Україні. «Уже о сьомій ранку вони були у мене вдома, — розповів у інтерв’ю для «Радіо «Свобода». — Пояснили, що у справі, яку вони розслідують, фігурує дві компанії, але в жодній iз них я не є засновником. Одну з них я консультував, а до другої взагалі не маю ніякого відношення — просто продав їм свою власність».
 
За словами народного депутата України та колишнього голови української делегації у ПАРЄ Володимира Ар’єва, обшуки почалися на наступний день після того як голова одеської парторганізації Олексій Гончаренко закликав директора НАБУ Артема Ситника піти у відставку через внесення останнього до бази корупціонерів. «У Януковича це називалося «прілєтєла отвєточка», — заявив Володимир Ар’єв. — Старі часи повертаються».