У легкоатлетичному господарстві б’ють на сполох через зупинку державного фінансування

24.12.2019
У легкоатлетичному господарстві б’ють на сполох через зупинку державного фінансування

Через брак державного фінансування ФЛАУ змушена серйозним чином переглянути план підготовки вітчизняних атлетів до Олімпіади-2020. (Фото з сайта noc-ukr.org.)

До Олімпіади-2020 в Токіо залишається трохи більше половини року, й підготовка олімпійців до головних стартів чотириріччя перебуває у завершальній фазі. Одні атлети активно працюють над тим, аби на останніх у змагальному календарі ліцензійних стартах здобути перепустку на літні Ігри, інші (хто вже має на руках олімпійські ліцензії) — цілеспрямовано тримають курс на столицю Японії.
 
Там, до слова, нещодавно відкрили головну спортивну арену Ігор-2020. Стадіон, де відбудуться церемонії відкриття та закриття майбутньої Олімпіади, а також проходитимуть змагання з футболу та легкої атлетики, — справжній витвір архітектурного мистецтва, має п’ять поверхів-ярусів над землею і розрахований на 68 тисяч глядачів. При цьому на його будівництво, що тривало три роки, було витрачено 1,44 мільярда доларів. Увесь бюджет Олімпіади-2020, як відзначають в японському уряді, становитиме близько 13 мільярдів доларів.
 
Окрема стаття бюджетних витрат на Олімпіаду-2020 прописана й в українському законодавстві. У своїй постанові Верховна Рада України рекомендувала Кабінету Міністрів України в Державному бюджеті на 2020 рік передбачити необхідне фінансування для забезпечення належної підготовки національних збірних команд України до Олімпійських ігор у Токіо.
 
Водночас подібний фінансовий план — це справа найближчого майбутнього. Натомість президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул бідкається, що Міністерство культури, молоді та спорту досі не виконало свої фінансові зобов’язання за поточний рік, через що ФЛАУ змушена скасовувати всі навчально-тренувальні заходи в Україні та скорочувати фінансування закордонних зборів. «Підготовка команди до Олімпіади фактично зупинена. І ми не зможемо відновити її в найближчі місяці», — наголосив Гоцул.
 
А ситуація навколо фінансування спортивної індустрії наелектризувалася одразу після того, як Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що через недовиконання дохідної частини держ­бюджету-2019 до кінця календарного року держава буде в змозі профінансувати лише захищені статті видатків — тобто пенсії, зарплати, соцвиплати. У цій ситуації спортивні федерації залишилися, схоже, на голодному пайку. Відтак їхні керівники вирішили в колективний спосіб просити повернення обумовленого раніше фінансування.
 
Так, керівники вітчизняних федерацій легкої атлетики, регбі, хокею та баскетболу вийшли на загал iз відкритим зверненням до Президента України Володимира Зеленського та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, в якому висловили стурбованість припиненням виділення коштів для фінансування діяльності національних спортивних федерацій з олімпійських видів спорту.
 
Очільники згаданих федерацій наголосили, що вже зараз у їхніх організацій виникла заборгованість за послуги, надані протягом 2019 року, тож, аби уникнути зростання боргів, спортсменам доводиться скасовувати тренувальні збори.
 
«Припинення фінансування саме у цей період руйнує всі зусилля, які було витрачено на підготовку спортсменів до Олімпійських ігор упродовж попередніх трьох iз половиною років. Багаторічна праця тренерів, спортсменів, менеджменту може бути зруйнована вмить у той час, коли до досягнення поставлених цілей лишається зробити останні кроки. Ми не просимо у держави милостиню, не вимагаємо додаткових благ для наших видів спорту. Ми звертаємося до вас із єдиною метою — виконати у повному обсязі зобов’язання з фінансування згідно з договорами, які було укладено між федераціями та профільним міністерством, яке уособлює в собі державу», — йдеться у відкритому листі.
 
При цьому четвірка підписантів сподівається, що позитивний імідж, який вітчизняні спортсмени будують нашій державі своїми гучними перемогами, Україні все ще потрібний.