У 2019 році у світі загинули 49 журналістів - «Репортери без кордонів»

18.12.2019
За 11 місяців 2019 року загалом по всьому світу під час виконання професійних обов’язків загинули 49 журналістів.
 
Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», оприлюдненому у вівторок, 17 грудня. При цьому лише 20 з них загинули у зонах воєнних конфліктів, а 29 — у країнах, які офіційно вважають мирними.
 
Найнебезпечнішими для життя працівників ЗМІ у цьому році були Сирія, Мексика, Афганістан, Пакистан та Сомалі. Крім того, викраденими досі вважаються щонайменше 57 журналістів, один з яких — на Донбасі.
 
Дані про вбитих упродовж 2019 року в світі 49 журналістів є найнижчими з 2003 року, відзначає у своєму щорічному звіті організація «Репортери без кордонів». Порівняно з 2018-м це число скоротилося на 44%, відзначають експерти.
 
Вони вказують, що суттєва відмінність від середньорічного показника у приблизно 80 смертей є насамперед результатом зменшення кількості загиблих журналістів у зонах збройних конфліктів.
 
«Таке безпрецедентне зменшення даних не має затьмарити той факт, що кількість журналістів, загиблих у мирних країнах, як і раніше, залишається такою ж, як і в попередні роки. Наприклад, у Мексиці в 2019 році було вбито 10 журналістів, стільки ж, як і торік», — відзначають автори звіту.
 
«Мексика, так само небезпечна для журналістів, як і Сирія, де йде громадянська війна», — наголосив речник правління організації Міхаель Редіске. Загалом за останні десять років по всьому світу було вбито 941 журналіста.
 
Також експертів непокоїть зростання числа затриманих журналістів. У всьому світі 389 репортерів перебувають за ґратами через свою роботу, це на 12% більше, ніж торік. Половина таких випадків трапилась у Китаї (120 осіб), Єгипті (34) та Саудівській Аравії (32). «Велика кількість ув’язнених працівників ЗМІ свідчить про те, що уряди цих країн сильніше закручують гайки репресій», — зазначив Міхаель Редіске.
 
Також на кінець цього року вважаються викраденими щонайменше 57 працівників ЗМІ: 30 iз них у Сирії, 15 — Ємені, 11 — в Іраку та один — на сході України. Про більшість iз викрадених журналістів у Сирії немає ніяких повідомлень уже впродовж року. Деякі з них зникли аж сім років тому.
 
«Репортери без кордонів» наголошують, що єменські повстанці-хусити та сепаратисти «народних республік» на Донбасі ставляться до своїх заручників, як до в’язнів. Вони звинувачують їх у тяжких злочинах та карають. Десятьох журналістів, яких з 2015 року утримують в Ємені, можуть стратити.
 
Нагадаємо, у жовтні самопроголошена влада «ДНР» засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років позбавлення волі за «шпигунство і заклики до екстремістської діяльності». Асєєв, який проживав на окупованій території Донецької області, публікувався в українських ЗМІ під псевдонімом.
 
Про його зникнення стало відомо 11 червня 2017 року, а за кілька днів самопроголошені органи невизнаної республіки підтвердили, що зниклого в окупованому Донецьку журналіста затримали за звинуваченням у шпигунстві.