«Брекзит» став невідворотним: британці віддали впевнену перемогу консерваторам

17.12.2019
Консервативна партія на чолі з прем’єр-міністром Борисом Джонсоном перемогла на загальних дострокових виборах у Великій Британії, які відбулися 12 грудня, й отримала вражаючу більшість у Палаті громад, повідомляє Бі-Бі-Сі. 
 
Борис Джонсон під час виборів обіцяв швидко вивести країну з Євросоюзу, тож оглядачі прогнозують стрімке прискорення процесу «Брекзиту». «Ми отримали потужний мандат втілити брекзит», — заявив Джонсон у промові після перемоги в окрузі. 
 
Для позитивного голосування консерваторам потрібно мати більшість — 326 депутатів iз 650. Після офіційного встановлення результатів виборів Консервативна партія покращила свій результат на 47 місць i має 365 голосів. Це найкращий виборчий результат консерваторів iз часів правління Маргарет Тетчер. 
 
Натомість їхні головні конкуренти — Лейбористська партія — втратили 59 місць i мають всього 203 голоси. Це найбільша поразка партії за останні 80 років. Лідер лейбористів Джеремі Корбін після такого виборчого провалу вже заявив, що не поведе партію на наступні вибори. 
 
Ліберально-демократична партія отримала 11 (-1) мандатів, а Шотландська національна партія — 48 (+13). Усі 650 депутатів Палати громад у Британії обираються в одномандатних округах в один тур. Для перемоги вистачає переваги хоча б в один голос. 
 
Тепер варто чекати, що з такою переконливою більшістю консерватори, згідно з їх­ньою програмою, негайно ратифікують угоду про вихід з Євросоюзу. Однак разом iз перемогою прем’єр Борис Джонсон отримав i велику проблему у вигляді посилення прихильників незалежності Шотландії. Шотландські націоналісти, як їх називають на островах, уперше в історії стали третьою за чисельністю фракцією британського парламенту. 
 
Шотландська національна партія має програмною метою незалежність регіону. Кандидати від ШНП балотуються лише у Шотландії, тому їхній теоретичний максимум на виборах до Палати громад міг становити 59 мандатів, за кількістю виборчих округів у їхньому регіоні. Вони взяли майже абсолютну більшість, перемігши в 48 iз 59 округів Шотландії. 
 
ШНП чітко заявляла, що ініціюватиме ще один референдум — щодо виходу зі складу Великої Британії, i «Брекзит» лише зміцнив їхнє бажання, адже більшість шотландців не бажають виходу з ЄС. Якщо на референдумі 2016 року по всій Британії «Брекзит» підтримали 54% виборців, то в Шотландії 62% учасників референдуму висловилися проти виходу з ЄС. 
 
Глава уряду автономної Шотландії і лідерка Шотландської національної партії Нікола Стерджен підтвердила це бажання у коментарі Бі-Бі-Сі.
 
«Шотландія дала чіткий сигнал: ми не хочемо уряду Бориса Джонсона, ми не хочемо залишати ЄС», — заявила вона.
 
Наразі Борис Джонсон не зважає на «шотландську проблему». 17 грудня у Вестмінстері складе присягу новий склад Палати громад, а до Різдва він має схвалити угоду Сполученого Королівства з Брюсселем про розлучення. У п’ятницю на цьому тижні має відбутися друге читання відповідного законопроєкту. 
 
31 січня 2020 року Британія покине ЄС формально, а наприкінці року, після закінчення перехідного періоду — і фактично. Торі (консерватори) обіцяють не продовжувати перехідний період, хоча, за угодою про вихід, така можливість у Британії та Євросоюзу є.
 
Британська газета «Санді Таймс» повідомила, що після завершення «Брекзиту» Джонсон може здійснити масштабні перестановки в уряді й замінити до третини міністрів. Так, на зміну міністерству з питань виходу Великобританії з ЄС, можливо, створять нове відомство — з проблеми кордонів та імміграції.