Олена Підгрушна завершила tстафету в Хохфільцені за п’ять секунд від п’єдесталу

17.12.2019
Олена Підгрушна завершила tстафету в Хохфільцені за п’ять секунд від п’єдесталу

Естафету в Хохфільцені Олена Підгрушна завершила за п’ять секунд від п’єдесталу. (Фото з сайта unian.net.)

На другому поспіль етапі Кубка світу вітчизняні біатлоністи не спромоглися взяти медалі в естафетних перегонах, хоча в цьому змагальному виді Україна завжди посідала потужні позиції. Перш за все, медалей чекали від жіночої естафети, представниці котрої носять звання олімпійських чемпіонок 2014 року.
 
Скориставшись хорошим фізичним станом ветерана «синьо-жовтих» Олени Підгрушної, на етапі в австрійському Хохфільцені тренерський штаб української збірної заявив на командні перегони золоту олімпійську четвірку в повному складі.
 
І, можливо, декому рішення вітчизняних тренерів здалося дивним, але після непереконливого виступу суттєво омолодженого українського квартету в Остерсунді, де Анастасія Меркушина, Юлія Джима, Віта Семеренко та Дар’я Блашко посіли занизьке дев’яте місце, на австрійському етапі в бій пішли лише ветерани.
 
Дев’ять років тому Джима, сестри Семеренко та Підрушна вперше пробігли свою командну гонку. І нехай зараз майже всі дівчата за своїми спинами мають по три десятки прожитих років та відчувають дошкульні проблеми зі здоров’ям, на трасі в Хохфільцені вони чітко продемонстрували, що не варто їх списувати з рахунків.
 
І нехай на екваторі гонки — після етапів Валі та Віти Семеренко — проміжна позиція (десята) української збірної виглядала не дуже привабливо, на фініші естафети синьо-жовта команда реально претендувала на медаль. В боротьбу за призи українську команду повернула Юлія Джима, котра, продемонструвавши хороший хід та майже ідеальну стрільбу (лише один промах), суттєво покращила становище збірної в гонці.
 
Завершувати ж дистанцію випало капітану команди Олені Підгрушній. У минулі сезони вона не раз демонструвала свої вміння чудового фінішера. Ось і цього разу 32-річна біатлоністка опинилася в умовах, коли доля призового місця визначалася на останніх кілометрах дистанції.
 
У компанії швейцарської та канадської біатлоністок Підгрушна претендувала на бронзову нагороду естафети. І довгий час саме вона йшла третьою у гонці. Проте гірський рельєф траси не дозволив Олені втриматися на медальній позиції. І компанію збірним Норвегії та Росії на п’єдесталі склали представниці Швейцарії.
 
При цьому капітан «синьо-жовтих» у відчайдушній боротьбі з канадійкою відстояла високе четверте місце, хоча для визначення протокольної послідовності організаторам перегонів довелося скористатися фотофінішем.
 
«Піднятися на п’єдестал не дозволив мій єдиний промах на стійці», — визнала після гонки Підгрушна. Утім навіть за таких умов ветерани українського біатлону подарували вболівальникам порцію приємних емоцій, адже четверте місце жіночої естафети, в підсумку, стало найбільшим здобутком біатлонної збірної України на другому етапі КС-2019/2020. Так, наша чоловіча «четвірка» свою естафету завершила на 11-му місці. А кращий результат вітчизняних «стріляючих лижників i лижниць» в особистих перегонах — дев’яті місця Валентини Семеренко та Дмитра Підручного у спринті.