У двох областях України через засуху врожай озимини опинився під загрозою

13.12.2019
На Черкащині та Одещині дефіцит опадів та посушлива осінь зумовили жорстку тривалу посуху, що вплинуло на посівну кампанію.
 
Приміром, у Черкаській області озимі зернові засіяли наразі на 152 тис. га. Це становить 76 % від плану. Про це «УМ» розповіли в Департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА.
 
«Нині засіяно площ на 53 тис. га менш  від минулого року. Зокрема, цьогоріч посіяли 142 тис. га озимої пшениці, озимого ячменю 8,5 тис. га, 1 тис. га озимого жита», — розповідають фахівці агродепартаменту Черкащини. 
 
І додають, стан посівів слабкий та зріджений на 30% площ, тобто на 45 тис. га. А загиблі посіви зафіксовані на 1,2 тис. га. Це 1% від отриманих сходів. Окрім цього, на 23 тис. га озимого ріпаку  слабкі та зріджені сходи на 37%, а на 16% — загинули взагалі.
 
Як пояснюють у відділі агрометеорології Укргідрометцентру, із різким зниженням температури повітря зимуючі культури припинили активну вегетацію у фазах кущіння, третього листка та сходів.
 
Тому на більшості площ Черкаської та окремих площах Одеської областей стан рослин незадовільний через засушливі умови осіннього періоду, на окремих площах цих областей сходи не з’явилися зовсім або засохли. 
 
Наприклад, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав у західних областях знижувалася до 0°С, на решті території країни -1...-10°С, що було вище критичних температур вимерзання.
 
За даними осіннього обстеження, густота  посівів  сформувалася у межах 270-740 рослин на метрі квадратному, а загальна кількість стебел — від 550 до 1тис. 400, кущистість  сформувалася у межах 1,4-3,3 стебла на одній рослині. Висота рослин на фазу кущіння становила від 12 до 31 см.
 
І хоча, зазначають в Укргідрометцентрі, впродовж листопада відбувалося поповнення запасів вологи у ґрунті за рахунок опадів та завдяки тому, що не було промерзання ґрунту, але у зв’язку з тим, що таких опадів на більшості території України випало менше норми, це поповнення було  в основному  недостатнім, у багатьох районах південних та центральних областей утримувалася засуха.
 
«За попередніми розрахунками, нинішній рік можна назвати найтеплішим та найпосушливішим за повоєнний період спостережень», — констатує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.
 
За його словами, така погода в метеорологів зветься аномальною, в агрономів — «нервовою», адже періодично виникали занепокоєння за формування врожаю.
 
Досить згадати цьогорічні температурні «гойдалки», червневу спеку та найбільш тривалу засуху за останні 50 років. І це в осінній період, практично висушивши ґрунт, створило найбільш жорсткі умови для сівби озимини та стані посівів перед входом у зиму.
 
«За нашими спостереженнями, на більшості площ Черкаської області озимина справді слаборозвинена, зріджена, плямиста і вразлива до несприятливих умов зимівлі в разі їх виникнення. Занепокоєння не виникає лише на частині площ південно-східних районів області, де завдяки доброму зволоженню ґрунту з початку жовтня та поверненню тепла озимина розкущилася», — пояснює Віталій Постригань.
 
На жаль, зазначає він, таких площ не більше 20%. Тобто посіви озимих культур у Черкаській області перебувають у значно гіршому стані, ніж за останні роки. І їх доля значною мірою залежить від майбутньої погоди.