Творець «дітей iз пробірки»: у Пастирському вшанували акушера-гінеколога Федора Дахна

11.12.2019
Творець «дітей iз пробірки»: у Пастирському вшанували акушера-гінеколога Федора Дахна

На фасаді школи у Пастирському відкрили меморіальну дошку Федору Дахну. (Фото Світлани ДАХНО.)

У черкаському селі Пастирське Смілянського району відкрили меморіальну дошку відомому земляку Федору Дахну, акушеру-гінекологу, професору, заслуженому діячу науки і техніки України, лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки, що започаткував у нашій країні цілу епоху в репродуктивній медицині і якого справедливо називають «батьком» дітей iз пробірки, який помер у травні цього року у віці 79 років.
 
 
Ініціатором вшанування пам’яті уродженця Пастирського стала директор місцевої школи Світлана Дахно.
 
 
«Схиляємо голови в пошані, згадуючи нашого земляка Федора Власовича Дахна, людину обов’язку, великої душі та самовіддачі. У пам’ять про нього в нашій школі ми провели урок пам’яті талановитого вченого, спеціаліста в галузі репродуктивної медицини та відкрили на його честь меморіальну дошку, як вияв пошани та вічної пам’яті», — говорить «Україні молодій» Світлана Дахно. За її словами, пам’ятну дошку встановили на фасаді школи за зібрані  її  працівниками кошти. 
 
«Федір Дахно був дуже приємною людиною у спілкуванні, щомісяця дзвонив нам, приїжджав у село і допомагав школі. Це він подарував нашому навчальному закладу телевізор, комп’ютер, принтер, холодильник, а торік 7 листопада на храмове свято дав на школу 10 тисяч, ми купили м’які диванчики у фойє, насос для потреб школи», — говорить Світлана Василівна.
 
На відкриття меморіальної дошки запросили рідну сестру Федора Дахна — Женю Власівну Біляніну, яка живе у Пастирському. Вона розчулилася до сліз і дуже дякувала, що пам’ять про брата зберігається в його рідному селі.
 
«У день відкриття меморіальної дошки ми провели для учнів урок  Федора Дахна. У нас записані такі уроки, коли він при­їжджав до школи у 2014 році й дещо  пізніше. А ще у нас є музейний куточок на його честь і виставка його праць», — підсумовує директорка Пастирської школи Світлана Дахно.
 
У селі на Черкащині пишаються таким земляком, професором зі світовим ім’ям.