Що за кадром? Головні питання до Зеленського за результатами Нормандської зустрічі

11.12.2019
Що за кадром? Головні питання до Зеленського за результатами Нормандської зустрічі

«Нічний дозор» біля офісу президента. (Фото з сайта rubryka.com.)

Меседжі активістів, котрі на другий день (9 грудня) акції «Червоні лінії» розташувались на Банковій — біля будівлі офісу президента — промовисто свідчили: вони не підуть звідси, доки не буде результатів перемовин «нормандської четвірки» у Парижі.

 

Не підуть і потім, якщо результати їх, а точніше і нас, не задовольнятимуть. Серед активістів на Банковій увечері 9 грудня були діти шкільного віку в одязі з символікою «Нацкорпусу». І студенти Києво-Могилянської академії, і ветерани АТО.

 

У них є свої окремі вимоги до президента, та ключове гасло було єдине — «Ні капітуляції!». Продовження акції отримало нову назву «Нічна варта на Банковій».

Національні інтереси — гарантія президентства Зе

І от уночі 10 грудня організаційний комітет акції «Варта на Банковій» заявив, що президент України Володимир Зеленський, за результатами переговорів лідерів країн «нормандського формату» в Парижі, не допустив здачі національних інтересів України. 
 
«Президент Володимир Зеленський не перетнув жодних «червоних ліній». Вважаємо, що це і наша з вами заслуга. Саме завдяки масовому невдоволенню в Україні було засвідчено, що більшість українців хочуть миру, але не шляхом поступок агресору», — заявили члени оргкомітету у зверненні зі сцени під будівлею офісу президента.
 
Як уже зазначалось, після недільного віче на Майдані активісти зібрались на акцію «Варта на Банковій» біля офісу президента. Ні в неділю, ні в понеділок не обійшлось без конфлікту.
 
Протестуючі намагались установити біля офісу президента сцену, але цьому чинила спротив Національна гвардія. Правоохоронці відібрали в активістів конструкції, і спікери виступали без сцени. Також слід зазначити, що протестуючим намагались узагалі завадити, але вони все ж «прорвали блокаду». 

Що за кадром?

«Ми усвідомлюємо, що може існувати непублічна частина домовленостей між лідерами «нормандської четвірки», тому ми, представники громадянського суспільства, і далі стежитимемо за розвитком подій. Українська нація здатна реагувати швидко і дієво, як вона це робила неодноразово», — йдеться в заяві активістів «Варти на Банковій».
 
Основне, про що стало відомо вночі, 10 грудня, що Зеленський на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Парижі чітко артикулював «червоні лінії»; що відмовився торгувати Кримом в обмін на повернення окупованих територій Донбасу; висловив категоричне «ні» федералізації та подальшому розчленуванню держави; також важливо, що домовились про необхідність повного припинення вогню до кінця року та обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» також до 31 грудня (хоча відчувається, що це рішення було заготовлене й ухвалене раніше); вирішено про допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб; затверджено розведення військ на трьох ділянках; домовлено про продовження розмінування.

Невже все так безумовно позитивно? 

Однак стало відомо, що президент Росії Володимир Путін на спільному брифінгу повідомив про те, що Україна може купувати в Росії газ за ціною на 25% дешевше, ніж зараз. 
 
Отут питання: в обмін на що? І як зараз на це реагуватиме олігарх, близький до кола демократичної опозиції, яку активізовує лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, Рінат Ахметов?
 
Адже такий газовий розклад, з одного боку, битиме по його інтересах, а з іншого — послаблюватиме радикалізм та революційну затятість, що їх завжди боїться Банкова, леді Ю.
 
Забігаючи наперед, нам у ймовірних нових обставинах варто зберігати свіжу голову і тверезий погляд на події, що можуть виникнути в разі, якщо Україна таки підпише нові газові угоди з Росією. Де вбачатиметься «злиття» наших національних інтересів, а де — інтересів найбагатшого «політика» України.