У черкаськрму музеї до дня Варвари-вишивальниці можна споглядати колекцію українського одягу

11.12.2019
У Черкаському обласному краєзнавчому музеї презентували авторську виставку «Від традиції до сучасного стилю» членкинь Національної спілки майстрів народного мистецтва Катерини Миронюк та Наталії Крамної. 
 
Майстрині готувалися до її відкриття майже два роки. У тісній співпраці з відділом етнології краєзнавчого музею їм вдалося опрацювати фондову етноколекцію та на її основі створити чудові репліки традиційного одягу, крайок та поясів різних технік плетіння, жіночих та дівочих головних уборів, торбинок i сумок з елементами рушникових традиційних узорів Середньої Наддніпрянщини, а ще — аксесуарів в етностилі, — розповідають у Черкаському обласному департаменті культури.
 
Відкриття перетворилось на святкове інтерактивне дійство, приурочене майбутньому святу Варвари-вишивальниці, яку майстрині народного мистецтва особливо шанують, бо, за легендою, саме вона Ісусу ризи вишивала і всіх майстринь-вишивальниць цього уміння навчила.
 
Музейні співробітники нагадали про втрачені традиції черкаського краю: розучувати на Варвари колядки, вишивати, прясти нитки, варити кутю та узвар.
 
До речі, парубки намагалися цього дня в гарної дівки-вишивальниці взяти подушку в жартівливій формі, щоб та взамін за подушку вишила сорочку до Великодня.
Виставка діятиме до дня святої Варвари, 17 грудня.
 
Того ж дня в Черкаському обласному краєзнавчому музеї проведуть майстер-клас iз вишивки і ткацтва та «круглий стіл» на тему «Традиційна вишивка, ткацтво та одяг нашого краю: шляхи його популяризації і збереження».