Мільярди у трубу: чи може стати катастрофою розрив контракту з РФ на транзит газу

11.12.2019
Мільярди у трубу: чи може стати катастрофою розрив контракту з РФ на транзит газу

Опинившись «сухою» після 1 січня 2020 року, українська ГТС не втратить своїх технічних характеристик і зможе повноцінно працювати у майбутньому. (Фото з сайта 112.ua.)

Українська делегація знову готується до чергового раунду газових перемовин із Російською Федерацією.

 

Діалог, як очікується, відбудеться незадовго до кінцевого терміну  — 31 грудня.

 

Є імовірність того, що сторони не досягнуть нової угоди вчасно. І тоді транзит російського газу через українську газотранспортну систему зупиниться.

 

Репутація примусить?

Наслідки у цьому випадку будуть плачевними як для нас, так і для Росії, і навіть для країн Євросоюзу. Інститут із вивчення економіки енергетики при Кельнському університеті провів дослідження, в якому підрахував фінансові втрати всіх сторін, якщо транзит російського газу через Україну зупиниться.
 
Енергетичні експерти стверджують: поставки РФ в ЄС скоротяться приблизно на 6,3 млрд куб м в І кварталі 2020 року. Однак газовий ринок ЄС добре інтегрований і оснащений достатньою трубопровідною інфраструктурою.
 
Переривання не приведе до дефіциту газу в жодній із країн ЄС. Відповідно, газовий ринок ЄС добре підготовлений до перебоїв із точки зору безпеки поставок.
Утім безболісно така зміна для європейських споживачів не мине.
 
І хоча підвищення цін у Північно-Східній Європі буде помірним, перерва сильно вплине на ціну газу для споживачів у Південно-Східній Європі. Так, у Північно-Східній Європі ріст цін залишатиметься на рівні 3-5%. Ціни в Південно-Східній Європі виростуть значно суттєвіше. Наприклад, у Греції вони піднімуться на 45%, у Болгарії — на 24%, у Румунії — на 18%.
 
Австрія, Словенія та Італія як отримувачі російського газу, що проходить через Україну, також зіткнуться зі значним ростом цін — у середньому на 9-10%. Через підвищення цін споживачі в ЄС змушені будуть сплатити додаткові 1,5 млрд євро за газ протягом тримісячної перерви з січня по березень. Якщо ж зима буде холодною, ця сума становитиме 2,1 млрд євро.
 
Втрати очікують і на російського газового постачальника. Під час перерви у транспортуванні свого газу до Європи прямі збитки «Газпрому» можуть сягнути  до 3,4 млрд євро. Україна ж втратить свої транзитні доходи у сумі 0,5 млрд євро протягом І кварталу 2020 року. 
 
Що ж стосується питань безпеки, зокрема стійкості української газотранспортної системи, яка «перетворюється на брухт», то насправді на жоден брухт наш газогін, на думку німецьких експертів, не перетворюється.
 
Так, аналіз кельнських учених стверджує: стійкість європейської газової мережі, досягнута завдяки інвестиціям у додаткову трубопровідну інфраструктуру, СПГ-термінали і сховища газу після газової кризи 2009 року, залишатиметься високою.
 
«Як наслідок, тримісячна перерва не загрожує безпеці поставок газу в жодну з країн ЄС, а ріст цін для більшості країн залишиться відносно помірним», — ідеться у звіті.
 
Утім репутаційні втрати, на відміну від технічних, будуть. І для нашої держави, і для Росії. Хто ж постраждає у цьому плані більше, залежатиме від визначення відповідального за припинення контракту. Вартість цього репутаційного збитку важко визначити кількісно, але, на думку експертів, він цілком реальний і дає ще одну причину для обох сторін прийти до угоди і уникнути руйнівного результату.

Під санкціями США

Тим часом свою лепту в україно–російські перемовини намагаються внести Сполучені Штати Америки. За словами політолога Тараса Березовця, американці підготували для Путіна різдвяний сюрприз щодо газогону «Північний потік-2». 
 
«Люблять американські конгресмени підкинути сюрприз під Новий рік. На цей раз ними повинні стати санкції, спрямовані на блокування газопроводу «Північний потік-2» з Росії до Німеччини.
 
Як стало відомо, вони були включені американськими законодавцями в законопроєкт про національну оборону, — написав Березовець. — Авторами положення про санкції стали сенатори Тед Круз (Республіканська партія) і Джоан Шахін (Демократична партія). До речі, Шахін ще й перебуває під санкціями РФ, їй заборонено в’їзд до Росії».
 
Санкції США, за словами Березовця, будуть націлені на морські судна, які прокладають трубопровід, а також на керівників компаній, пов’язаних із цими судами. Їм може бути відмовлено у візах. Крім того, трансакції, пов’язані з розташованою в США власністю, можуть бути заблоковані. 
 
Раніше глава комітету сенату США з міжнародних відносин Джим Ріш розповів про намір включити санкції проти підрядників будівництва «Північного потоку-2» у законопроєкт про оборону на 2020 рік. За словами Ріша, санкції дорого обійдуться тим, хто допомагає будувати «Північний потік-2».
 
Таким чином, як вважає політолог, дії американців можуть зупинити будівництво «Північного потоку-2» вже на самому фініші. «Добудувати залишилося всього близько 150 км труби. Але потрапити під санкції уряду США ніхто не поспішає. Тому зрив запуску всього проєкту більш ніж реальний».

Газ із-під кордону

Тим часом Україна — важко і з труднощами — але таки намагається наростити обсяги видобутку власного природного газу. Чергова спроба — разом із польською нафтогазовою компанією PGNiG і приватною українсько-американською компанією Energy Resources of Ukraine, яка діє в Україні. Обидві компанії домовилися про співпрацю щодо пошуку та видобутку газу в Львівській області, поблизу кордону з Польщею.
 
«Підписана сьогодні угода дозволить нам здійснювати пошук і видобуток природного газу на дуже перспективній території», — заявив голова PGNiG Пьотр Возняк, висловивши сподівання на плідну співпрацю з ERU в експертній сфері щодо отримання відповідних концесій і подальших робіт в Україні.
 
Ведення буріння може розпочатися вже упродовж кількох місяців. Так, польська компанія у Львівській області буде готовою почати роботи одразу після отримання усіх необхідних дозволів, а перші позитивні результати планує отримати за два наступні роки. Спершу PGNiG планує здійснити геофізичні дослідження і виконати перше буріння на глибину 2,5 тис. метрів. Це дасть можливість спланувати подальші роботи.
 
Возняк повідомив, що видобутий газ можна буде використати у двох напрямках: або продавати його в Україні, або експортувати з України до Польщі.
 
На його думку, поклади газу в Львівській області є продовженням польського газового родовища «Перемишль», яке вже експлуатується 60 років. Його запаси оцінюються в 74 млрд кубометрів, з яких уже видобуто 65 млрд кубометрів. Щороку з родовища «Перемишль» PGNiG видобуває 0,5 млрд кубометрів газу.
 
Водночас польська компанія прогнозує, що повторне поглиблене вивчення газового родовища «Перемишль» дасть можливість підтвердити наявність на території країни ще 20 млрд кубометрів газу.