В Українській асоціації футболу розповіли, коли в УПЛ запрацює система відеопомічника рефері

11.12.2019
В Українській асоціації футболу розповіли, коли в УПЛ запрацює система відеопомічника рефері

Із початком нового футбольного року в Україні запрацює система ВАР. (Фото з сайта football.ua.)

Із наступного року в українському футболі офіційно запрацює система ВАР, яка покликана мінімізувати кількість суддівських помилок.
 
 
Про це на великій пресконференції заявив голова комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі.
 
 
Після того як інспектори ФІФА позитивно оцінили всі тестові намагання УАФ впровадити «відеоасистента» рефері у свою повсякденну практику, вітчизняні судді поділилися здобутими знаннями iз футбольною громадськістю України.
 
Однак представники футбольного суддівського корпусу попереджають, що система ВАР не гарантує абсолютно безпомилкової роботи бригади арбітрів під час матчу, оскільки трапляються епізоди, коли й десяток камер не допомагає зняти сумніви у спірному епізоді.
 
Водночас поява ВАР допоможе суттєво зменшити кількість скандальних інцидентів.
 
Щоправда, Лучано Лучі відзначив, що з лютого 2020 року (починаючи з 19-го туру) в прем’єр-лізі під патронат ВАР буде потрапляти лише два поєдинки в кожному з ігрових турів, оскільки УАФ має лише одну пересувну ВАР-станцію.
 
Відтак використовувати її можна буде лише в різні дні й у містах, які розділяють між собою не більше 500 км. Такі от УАФ має логістичні обмеження на експлуатацію фургона з системою відео­асистента рефері.
 
На зустрічі з представниками ЗМІ вітчизняні рефері наголосили, що запорукою успішного використання ВАР є злагоджена робота головного судді матчу та його колег, які перебувають у відео­центрі.
 
Євген Арановський пояснює, що всередині пересувної ВАР-станції перебуває двоє суддів, двоє операторів повторів та інспектор-«відеоасистент». При цьому підказувати арбітру в полі може лише одна людина — арбітр ВАР. Однак останнє слово в трактуванні сумнівного епізоду все ж залишається за головним суддею матчу.
 
Наразі сертифікати для роботи з ВАР в Україні отримали 11 суддів, троє з них — жінки. Тож саме вони працюватимуть на поєдинках, де застосовуватимуть новітню технологію.
 
При цьому звертатися до відеоповторів судді можуть лише в чотирьох випадках: коли спір стосується взяття воріт; призначення пенальті; прямої червоної картки, а також помилкової ідентифікації гравця в момент винесення попередження.
 
Зрозуміло, що за таких умов гра дещо втрачає свою динамічну привабливість. Проте в суддівському цеху переконані, що точність рішення важливіша за швидкість його прийняття.
 
«Зараз ми вже розуміємо, як працює система, і навчилися її використовувати, щоб правильно вирішувати епізоди. Тепер головне завдання — підвищити швидкість взаємодії. За шість місяців підготовки ми зробили величезний крок уперед. Я вважаю, що робота із системою VAR підвищить авторитет наших арбітрів у Європі», — наголосив вітчизняний рефері Микола Балакін.