Україна посіла третє місце в Європі за кількістю відкритих кафе у 2019 році

10.12.2019
Увійти до ТОП-3 наша країна змогла завдяки активній співпраці з діловими партнерами з Німеччини, США, Франції, Італії та Іспанії. Як сказано в щорічному звіті Project Cafe 2020 компанії Allegra, в Україні за останні 12 місяців відкрилося на 16% більше кафе, аніж у минулому році. Це стало можливим завдяки тому, що 26 із 30 найбільших ринків європейських кав’ярень значно розширили мережу своїх закладів та із задоволенням співпрацюють з українськими підприємцями. Аналітики підрахували, що на даний час найшвидшими темпами «індустрія з ароматом кави» розвивається в таких країнах, як Румунія та Казахстан.
 
А ось у Туреччині, Угорщині, Бельгії та Швеції престиж міцного напою поки що знижується через здорожчання напою. Підвищення цін відбувається на тлі неврожаю кави сорту «Арабіка» у таких країнах, як Гондурас, Бразилія, Перу. Але, незважаючи на тимчасові труднощі, прогноз аналітиків залишається оптимістичним: попит на каву з часом буде зростати в усьому світі. Отож не дивно, що у цілому на ринку Європи кількість кав’ярень за 2019 рік зросла на 3,4% та становлять вже 37 тисяч 598 закладів.
 
Всесвітній портал кави прогнозує, що до 2025 року кількість європейських кав’ярень зросте до 45 тисяч торгових точок. Це гарантує п’ятирічне зростання на 3,9% GAGR (сукупного середньорічного темпу зростання). Звіт Allegra містить уточнення про те, що при складанні статистики за рік, бралося до уваги відкриття кафе та закладів із кавою в усіх категоріях. Найбільш активними гравцями ринку залишаються великі мережі на зразок Starbucks, McCafe від McDonald’s та Costa Coffee: вони займають майже чверть усього європейського ринку кав’ярень. 
 
Лідером європейського ринку кав’ярень залишається мережа Costa Coffee (3 тис. 154 кав’ярні), слідом йдуть Starbucks (2 тис. 781 кав’ярня) та McCafe (2 тис. 469 кав’ярень). Єдине, на що можуть скаржитися українці, так це на вартість кави, адже ціна за чашку ароматного напою з Європи коливається у межах від 1,5 до 4 євро (близько 50-130 гривень).
 
Однак, з урахуванням високого сервісу та гарантії якості, це досить прийнятний прайс, тим більше, що чим вище попит споживачів — тим лояльніше виробники з Європи дивляться на те, щоб знизити розцінки у майбутньому.
 
Цікаво, що останнім часом вчені заговорили про те, що користь від чашки кави для здоров’я людини значно вища, аніж користь від чашки чаю. За умови, що ви будете мати здоровий глузд та випивати не більше 3-4 чашок ароматного напою на день, ви зможете зберегти еластичність судин, значно знизити ризик виникнення хвороб Альцгеймера та Паркінсона й онкологічних захворювань.