Час розплати: ВАДА на чотири роки відсторонила Росію від головних міжнародних змагань

10.12.2019
Час розплати: ВАДА на чотири роки відсторонила Росію від головних міжнародних змагань

На другій поспіль Олімпіаді російським спортсменам доведеться змагатися під нейтральним прапором. (Фото з сайта bbc.com.)

У понеділок у швейцарській Лозанні відбулося засідання виконкому Всесвітньої антидопінгової агенції, на котрому його члени одноголосно на чотири роки дискваліфікували Росію від участі в усіх змаганнях міжнародного рівня.
 
 
Таким чином виконавчий комітет без будь-яких застережень підтримав рекомендації комітету з відповідності ВАДА, котрий, знайшовши докази маніпуляції росіянами з базою даних московської антидопінгової лабораторії, вирішив суворо покарати РФ за цинічне порушення антидопінгового кодексу.
 
 
Також у ВАДА прийняли повторне рішення про те, що Російська антидопінгова асоціація не відповідає міжнародним стандартам, таким чином удруге відібравши у неї ліцензію.
 
Тому право виступати на міжнародних змаганнях матимуть лише ті російські атлети, котрі в незалежних лабораторіях підтвердять свою «фармакологічну чистоту».
 
Тож, як і на «білих» Іграх-2018 у Пхенчхані, наступного літа в олімпійському Токіо олімпійці з Росії будуть виступати під нейтральним прапором.
 
«Для нас це катастрофа», — так оцінив чотирирічну дискваліфікацію російських збірних тренер збірної Росії з лижних гонок Маркус Крамер. На його думку, спортсмени не винні в тому, що хтось iз функціонерів, в офісі, вчинив ганебні дії з базою даних московської лабораторії.
 
Щоправда, віце-президент WADA Лінда Хелледанд вважає, що організація наклала на росіян занадто м’які санкції, адже, на її думку, спортсменам iз Росії потрібно було повністю заборонити змагатися на міжнародній арені.
 
Що ж до суті проблеми, то вийшло так, що після втручання сторонніх осіб в інформаційний масив стало неможливим визначення факту порушення антидопінгових правил 145  російськими спортсменами, котрих раніше підозрювали у використанні заборонених препаратів. 
 
Розслідування ВАДА з’ясувало, що зміни в базу даних, яка була сформована в московській лабораторії під керівництвом славнозвісного викривача Григорій Родченкова до 2015 року (до США викривач переїхав разом iз базою даних), були внесені вже «заднім числом» — перед тим, як вона мала потрапити до рук міжнародних експертів. Утім, як не намагалися росіяни «замести сліди» в допінговому скандалі, приховати ознаки нечесної гри від прискіпливих експертів ВАДА їм не вдалося.
 
А подібна зухвалість відобразилася у суворому чотирирічному відстороненні російських спортсменів від міжнародного спортивного життя. Також, згідно з вердиктом ВАДА, у росіян мають відібрати право на проведення всіх домашніх міжнародних турнірів, серед яких чемпіонати світу з санного спорту, хокею, волейболу, спортивної боротьби, чемпіонати Європи з плавання на короткій воді, важкої атлетики тощо.
 
Загалом, у найближчі чотири роки в Росії планувалася дуже насичена міжнародна спортивна програма, зокрема й проведення футбольного чемпіонату Європи-2020 та фіналу Ліги чемпіонів-2021. Утім не виключено, що матчі під егідою УЄФА в Російській Федерації все ж відбудуться, оскільки, як повідомляють окремі інформаційні джерела, Європейський футбольний союз наразі не затвердив кодекс Всесвітньої антидопінгової асоціації.