В Україні з кожним місяцем все більше зростають борги за житлово-комунальні послуги

04.12.2019
В Україні з кожним місяцем все більше зростають борги за житлово-комунальні послуги

Відповідно до Житлового кодексу, кожен власник нерухомості зобов’язаний своєчасно вносити плату за житло і комунальні послуги.
 
 
Причому виникає цей обов’язок відразу після реєстрації права власності на житлове приміщення. Більше того, немає значення, чи проживає власник квартири (будинку) там фактично, чи ні.
 
 
Якщо ви господар житла — зобов’язані за нього заплатити.
 
 
Квитанції на оплату «комуналки» приходять щомісяця, але через постійне зростання тарифів на електроенергію, воду, газ і опалення платити пересічному українцю стає все складніше.
 
 
Таким чином, одночасно зі збільшенням сум у платіжках зростає і розмір заборгованості за комунальні послуги.
 
Згідно з найсвіжішими даними Державної служби статистики, заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних по­слуг у жовтні 2019 року збільшилася на 1,7% у порівнянні з вереснем і становить 47,3 млрд грн (і це без урахування електроенергії). Також у цій колосальній сумі не враховані дані з анексованого Криму та Севастополя, а також із частини тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.
 
Якщо вірити всезнаючому Держ­стату, то загалом у жовтні цього року українці сплатили за житлокомпослуги 5,8 млрд грн, що становить лише 83,2% від нарахованої за цей місяць суми. За постачання електроенергії сплачено 3 млрд грн (105,8% нарахувань за рахунок погашення заборгованостей попередніх періодів).
 
Причому найдисципліпованішими платниками житлокомпослуг у жовтні виявилися мешканці Одеської (98,6% від нарахувань), Херсонської (97,7%) та Запорізької (91,2%) областей. А ось «забили» на борги жителі Донецької, Сумської, Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Тернопільської, Полтавської та Київської областей, де зафіксовано найнижчий рівень оплати (63-80% від суми нарахувань). 
 
У Держстаті також повідомили, що від початку року з населенням укладено 57,1 тис. договорів про погашення реструктурованої заборгованості за житлово-комунальні послуги на загальну суму 446,9 млн грн. Сума внесених платежів, з урахуванням довгострокових договорів, становить 258 млн грн. А середні нарахування за житлово-комунальні послуги в країні на одного власника особового рахунку з урахуванням споживання електроенергії (з розрахунку 150 кВт-год) у вересні-2019 становили 938,9 грн.
 
Додамо, що якщо споживач має заборгованість за житлово-комунальні послуги і відмовляється платити її в добровільному порядку або укласти договір реструктуризації, то така заборгованість стягується через суд.
 
При цьому судовий процес проходить у «спрощеному» порядку (ст. 95 Цивільного процесуального кодексу) шляхом видачі судового наказу, без виклику борж­ника.
Крім того, відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України, кредитор має право вимагати оплату заборгованості з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а ще —  3% річних від суми боргу.
 
Невиконання боржником вимог судового наказу може призвести до арешту рухомого та нерухомого майна з подальшою їх реалізацією (ст. 56 Закону України «Про виконавче провадження») або за наявності умислу боржника — до відкриття кримінального провадження за статтею 382 Кримінального кодексу України — «невиконання судового рішення».