Українські фахівці створили додаток для боротьби із фейками в Інтернеті

04.12.2019
Фахівці відомого своєю професійністю ресурсу http://texty.org.ua/ презентували в Києві Фейкогриза — додаток, який дає змогу виявляти та позначати маніпулятивну інформацію на сайтах та попереджати про неї інших користувачів.
 
«Додаток позначає дезінформацію та маніпуляції в новинах за допомогою нейромережі, створеної та тренованої «Текстами» на тисячах зразків маніпулятивних новин. Крім того, він залучає до взаємодії користувачів, які щодня читають новини. Вони можуть не тільки бачити позначки від Фейкогриза, а й надсилати йому власні повідомлення. Стикаючись із маніпулятивними новинами, за допомогою додатку можна надати їм оцінку, відносячи їх до різних видів дезінформації. А інші користувачі, які встановили собі додаток, зможуть побачити ці оцінки, верифіковані алгоритмом», — так представляють про своє дітище його творці.
 
А ось що розповідає про себе він сам на «батьківському» сайті: «Я — Фейкогриз. Моя суперсила — попереджати про маніпуляції, фейки, «заказухи», пропаганду та дезінформацію. Коли ви заходите на сайт-смітник або на матеріал із дезінформацією, я надсилаю сповіщення, адже турбуюсь про вас. Я дізнаюсь про дезінформацію від користувачів та від дослідників медіа. Я працюю завдяки вашим підказкам! Тому прошу допомоги: зареєструйтесь та позначайте дезінформацію, яку бачите. Так я зможу попередити про неї інших. Ба, більше, мої розробники використовують мітки користувачів для навчання робота-Дезінфошукача, який сам знаходить підозрілі неновини. Ви працюєте з новинами? Тоді використайте мене для збору матеріалів. Ви можете додавати власні мітки новин, які бачите тільки ви. Всі позначені мітки й коментарі можна буде скачати в таблиці для подальшої роботи.
 
Як повідомили розробники, Фейкогриз наразі існує у вигляді розширення для браузерів Google Chrome та Firefox (https://addons.mozilla.org/en-US/fire...), а також Telegram-бота ( https://t.me/fakecrunch_bot).
 
А ось тут, на Youtube — https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=fWRHLqpw5WY&feature=emb_logo — можна знайти детальну інструкцію, як користуватися цим чудовим новим помічником. До речі, дехто вже висловлює побоювання, що Фейкогриза навмисне заводитимуть в оману різні погані боти і люди.
 
Однак його розробники впевнені, що він справиться з такими викликами. Отже, реєструймося, і разом очищаймо наш інформаційний простір від різної нечисті. Ви допоможете Фейкогризу, а він допоможе вам.