У Києві презентували фільм «Чорний ворон»

04.12.2019
У Києві презентували фільм «Чорний ворон»

(Фото зі сторінки фільму «Чорний ворон».)

«Та нам з тобою своє робити,// Відкрити очі і далі йти!» — цими словами у виконанні Святослава Вакарчука закінчується фільм «Чорний ворон» за мотивами повісті Василя Шкляра. У кінотеатрах це кіно — уже цього тижня, з 5 грудня. А стартували передпрем’єрним показом у Києві за участі знімальної групи. 
Роман вийшов друком ще у 2009 році, а вже наступного року в автора з’явилася ідея його екранізувати. Після кількох спроб зробити це, врешті-решт, фільм переміг у дев’ятому конкурсному відборі Держкіно у вересні 2016-го, хоча це ще також не гарантувало незмінності в проєкті. У результаті маємо кіноісторію про українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади в 1920-х роках у Холодному Яру на Черкащині для широкої аудиторії, яка хоче бачити сучасне кіно і при­звичаєна до... серіалів.
Драматичну історичну канву наповнили виразними героями і трьома любовними лініями, які розвиваються у суворих умовах утвердження безжального і підступного «новово міра». На «будьоновках» окупантів червоні зірки, а один із негативних головних героїв Птіцин (який колись неначе був Птахом) незмінно носить такого ж кольору галіфе. У костюмах прихильників Української держави — виразні елементи вишивок і традиційного одягу. Така контрасна нарочитість передає ідеологічне і ментальне протиборство (а також може слугувати приводами для обивательського промо стрічки).
Головну роль Івана Черноусова, який бере собі псевдо «Чорний ворон», зіграв відомий за серіалами уродженець Черкащини Тарас Цимбалюк. За телевізійними ролями відомі також багатьом українські актори Олексій Тритенко, Павло Москаль, Ксенія Данілова та інші виконавці ролей у прокатному фільмі «Чорний ворон». Наживкою для любителів ТБ, яких, схоже, продюсери вирішили заманити і в кінотеатри, — є також і співак Сергій Бабкін. Знахарку-провидицю Явдоху грає легендарна Наталія Сумська.
«Схоже, глядачів зачепило, — відкометував після допрем’єрного показу «Чорного ворона» продюсер стрічки Олександр Ткаченко, нині депутат ВР. — Надія не вмирає, якщо за неї боротися. Холодноярська республіка залишилася. В нових поколіннях. Без неї не було б і референдуму за незалежність 1 грудня 1991-го».
Між іншим, на до­прем’єрний показ завітав і міністр культури Володимир Бородянський, донедавна телевізійник.