СБУ Черкащини викрила хакерське угруповання з річним обігом у 700 тисяч доларів

03.12.2019
СБУ Черкащини викрила хакерське угруповання з річним обігом у 700 тисяч доларів

Під час обшуків вилучили кілька тисяч доларів.

Обласне управління СБУ припинило діяльність міжнародного хакерського угруповання, учасники якого викрадали кошти з рахунків користувачів електронних платіжних систем Європи та США. 
 
 
Як повідомляють у пресслужбі СБУ в Черкаській області, оперативники встановили, що організаторами оборудки є громадянин РФ, який проживає у Києві, та троє мешканців Черкащини. 
 
 
Кіберзлочинці через спеціальні закриті хакерські форуми купували дані платіжних рахунків іноземців.
 
 
За привласнені кошти вони закуповували товари в популярних закордонних інтернет-магазинах. Потім продукцію реалізовували в Україні через онлайн-сервіси.
 
Діяли хакери з 2010 року, їх річний обіг становив 500-700 тисяч доларів.
 
Під час обшуків за місцями проживання фігурантів справи у Києві та Черкасах правоохоронці вилучили, зокрема, комп’ютерну техніку, планшети з даними, які підтвер­джують протиправні закупки.
Також виявлено незаконно закуплені товари: smart-годинники, iPad, телефони Iphone, відеокамери GoPro, навігатори, відеореєстратори, ехолоти і понад 5 тисяч доларів.
 
Наразі вирішують питання про повідомлення хакерам підозри про кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів) та ч. 2 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.
 
Операцію проводили управління Служби безпеки України у Черкаській області спільно зі слідчим управлінням ГУ Національної поліції Черкащини.