У першій гонці Кубка світу в Остерсунді українські біатлоністи не змогли здобути нагород

03.12.2019
У першій гонці Кубка світу в Остерсунді українські біатлоністи не змогли здобути нагород

В таборі української біатлонної збірної обіцяють, що в наступних гонках сезону демонструватимуть кращі результати. (Фото з сайта unian.net.)

Напередодні нового сезону наставники українських «стріляючих лижників» застерегли вітчизняних уболівальників біатлону, аби ті не покладали аж занадто великих очікувань на перші гонки Кубка світу-2019/2020.
 
 
Підготовку збірників наставники розрахували так, аби пік їхньої фізичної форми прийшовся на лютневий чемпіонат світу.
 
 
Утім реноме українського біатлону настільки високе, що з опущеними руками підходити до стартових гонок сезону також ніхто не планував. 
 
Загалом, передбачалося, що в перший змагальний день Кубка світу на старт змішаної естафети українська збірна вийде в потужному складі, здатному конкурувати за високі місця.
 
Проте через проблеми зі спиною в капітана чоловічої команди Дмитра Підручного українську змішану четвірку довелося переформатувати, поставивши в компанію до Вікторії Семеренко, Дар’ї Блашко, Артема Прими Тараса Лесюка.
 
Як результат, синьо-жовтий квартет «мікст» провалив, завершивши естафету з двома колами штрафу та 12 використаними додатковими патронами на 15-му місці.
 
Від переможців гонки — збірної Італії — українська четвірка відставала майже на чотири хвилини. І якщо у наших дівчат естафетні перегони склалися доволі непогано (три додаткові патрони — на двох), то на етапи Прими й Лесюка припала левова част­ка промахів.
 
Схожа за сценарієм трапилася історія й в одиночному «міксті», з якого, власне, в Остерсунді й розпочалася змагальна програма першого етапу КС. Як каже старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра, українська команда в складі Анастасії Меркушиної та Артема Тищенка повинна була взяти в цих перегонах «золото».
 
До середини гонки, зробивши по одній «зміні», Настя та Артем мали сумарно перший результат. Надалі залишалося лише зберегти здобуту перевагу. Однак у вирішальний момент здали нерви у Меркушиної.
 
Під час стрільби лежачи вона заробила три кола штрафу, передавши естафету колезі лише шостою. Завдяки помилкам суперників Тищенку вдалося підтягнутися на четверту сходинку, проте на більше ні сил, ні можливостей в Артема не знайшлося.
 
Водночас у наступних перегонах українські біатлоністи вже перевіряли свої індивідуальні якості. Спринт завж­ди вважався однією з найулюбленіших гонок вітчизняних «стріляючих лижниць». Для високих результатів тут нашим дівчатам завжди ставала в нагоді якісна стрільба, котра дозволяла згладжувати нижчу, ніж у конкуренток, швидкість.
 
Проте відстрілятися без промахів під час спринтерської гонки не змогла жодна з наших біатлоністок. Так само досягти абсолюту в стрільбі не вдалося нікому й з представників чоловічої збірної України.
 
Відтак з десятим результатом кращою серед жінок у синьо-жовтій команді стала Віта Семеренко (1 промах), а в чоловіків найвище в підсумковому протоколі піднявся Артем Прима, котрий з двома колами штрафу фінішував на 35-й позиції. При цьому після спринту Вікторія Семеренко пообіцяла, що «далі буде краще».