Мільярд за 10 хвилин: поліція розповіла подробиці пограбування музею у Дрездені

27.11.2019
Мільярд за 10 хвилин: поліція розповіла подробиці пограбування музею у Дрездені

Музей поки що зачинений для відвідувачів.

Уже відомі деякі деталі зухвалого пограбування музейної скарбниці «Зелене склепіння» у Дрездені, яке сталося в ніч на понеділок, 25 листопада.
 
 
Як повідомляє «Німецька хвиля», крадіжку, за попередніми даними, скоїли двоє злочинців, які розрізали ґрати на вікні, що виходить у двір, та залізли у приміщення. Після цього вони підійшли до вітрини з коштовностями та розбили її сокирою.
 
«Справа була завершена за кілька хвилин», — цитує очільника поліції Фолкера Ланґе агенція dpa. При цьому поліція припускає, що до злочину причетні ще кілька осіб.
 
Правоохоронці додають, що незадовго до крадіжки загорівся електричний щиток неподалік музею, через це о 5-й годині ранку був відключений струм. За попередніми даними, пожежу на ньому влаштували саме злочинці, аби таким чином вивести з ладу систему сигналізації в музеї.
 
Є дані, що грабіжники втекли з місця злочину на автомобілі Audi A6. Таке саме авто пізніше було підпалено на одній iз підземних стоянок за кілька кілометрів від центру Дрездена. Зараз автівку вивчають криміналісти. Ще раніше поліція припускала, що злочинці втекли з міста автобаном.
 
Місцеві правоохоронці оточили палац, у якому розташований музей. Сам заклад не працює.
Злочинці викрали діамантові гарнітури XVIII сторіччя. Сума завданого збитку досі точно невідома.
 
У понеділок видання «Більд» повідомило про те, що вартість викрадених об’єктів становить близько мільярда євро. Але ввечері стало відомо, що були викрадені не всі гарнітури, як вважалося спочатку.
 
«Ми знаємо, що після того, як місце злочину знову оглянули і був здійснений пошук доказів, на щастя, багато об’єктів виявилися ще там», — сказала генеральна директорка музейного об’єднання Дрездена Маріон Акерманн в інтерв’ю «Радіо 1».
 
За словами пані Акерманн, головна шкода полягає навіть не у вартості вкрадених коштовностей, а в порушенні цілісності ансамблю прикрас. Вона сподівається, що через всесвітню славу вкрадених ювелірних виробів їх не вдасться продати. Водночас вона висловила побоювання, що каміння з коштовностей можуть продати окремо.
 
«Зелене склепіння» — колишня скарбниця саксонського курфюрста Августа Сильного. З 1724 року вона працює як музей.
 
До колекції «Зеленого склепіння» з-по­між іншого входять тисячі ювелірних виробів, рідкісних коштовностей, скульптур, чаш i сервізів. Злочин уже називають одним із наймасштабніших пограбувань у післявоєнній історії Німеччини.